Campania care vrea să schimbe frica românilor de mers la dentist. „Dinți sănătoși înseamnă sănătate pentru întregul organism“
0Îngrijirea constantă a danturii înseamnă o atenţie acordată întregului organism. Specialiştii spun că bolile care afectează cavitatea orală dăunează şi tractului digestiv, putând a se ajunge la afecțiuni grave.
În privinţa danturii, medicii spun la unison: cel mai important pas este prevenirea îmbolnăvirii, profilaxia – adică o serie de proceduri precum periajul, detartrajul, depistarea cariilor etc., care se fac pentru a evita apariţia problemelor stomatologice. Iar din păcate, România este pe ultimul loc din Europa la capitolul sănătate orală.
Ca procent, 80% dintre români au probleme dentare, iar consumul de produse pentru igienă orală este sub media europeană. Românii nu sunt obişnuiţi să meargă periodic la stomatolog şi nu conştientizează beneficiile controlului profilactic. Toate acestea sunt agravate de un fenomen puternic înrădăcinat, pe care medicii încearcă să îl combată: frica de stomatolog.
Informațiile au fost adunate printr-un program medical pornit de la Iași, intitulat Caravana Profilaxiei, ajuns la a 13-a ediție, care a cuprins întreaga țară.
„Deşi 80% dintre români au probleme dentare, aceştia prezintă o puternică reticenţă faţă de mersul la dentist: 49% nu vizitaseră un cabinet stomatologic în ultimul an, 29% au mers la cabinet pentru un control, 9% dintre români nu au mers niciodată la dentist. Motivul principal, invocat de 64% dintre persoanele participante la studiu, a fost costul ridicat al tratamentelor stomatologice“, explică pentru „Adevărul“ prof. univ. dr. Norina Forna (62 de ani) de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași, preşedinte al Colegiului Medicilor Stomatologi Iaşi şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Fost decan la Facultatea de Medicină Dentară, dr. Norina Forna este unul dintre iniţiatorii programului Caravana Profilaxiei. Medicul a constatat de-a lungul anilor care este situaţia din teren a sănătăţii stomatologice a românilor şi cât succes are un astfel de proiect, mai ales în zonele rurale. Potrivit ultimelor date centralizate în cadrul Caravanei Profilaxiei, anul acesta s-a constatat un procent mai crescut de edentaţii, leziuni parodontale foarte multe, mai mult decât leziunile carioase. Este un semnal de alarmă pentru acele controale şi pentru o depistare a populaţiei mult mai largă.
„Concluzionez la finalul acestei caravane necesitatea constantă a unor astfel de proiecte. Asta înseamnă o conştientizare permanentă. Toţi potenţialii pacienţi au fost foarte receptivi în a prelua acele produse de igienă, chiar dacă se găsesc în comerţ, dar noi mergem pe ideea livrării gratuite a acestora. E un îndemn la idee şi la profilaxie”, adaugă dr. Norina Forna.
Sănătatea orală face parte din imaginea publică și este extrem de importantă pentru starea întregului organism. Tubul digestiv porneşte cu cavitatea orală și, dacă sănătatea aici este păstrată, tot aparatul digestiv se bucură de parametrii doriţi. Rezolvarea pare a fi un program național de sănătate și educație – totul pornind din copilărie și accentuat la școală.
„Am realizat proiecte pregătitoare pentru acest program. Unele se adresează educaţiei sanitare, care să plece din şcoli într-o formă mult mai riguroasă. Chiar în cazul discuţiilor realizate în cadrul Camerei Deputaţilor, unde prin diversele invitaţii realizate, dezbatem subiectul legat de introducerea în şcoli a mesei de prânz pentru elevi. Masă care sigur că va fi greu de gestionat, mai ales din punct de vedere financiar, dar care este necesară atunci când ne gândim la faptul că va regla tot ce înseamnă digestie şi chiar sănătatea orală”, conchide prof. univ. dr. Norina Forna.
Programul acesta ar urma să vizeze un control riguros al stării de sănătate şi un program de formare în şcoli, de la învăţător la profesor – dar, mai mult, este un program de susţinut în familie.
„Datele adunate în cadrul Caravanei vor constitui un proiect, respectiv, program naţional, în cadrul Ministerului Sănătăţii. Importanţa monitorizării educaţiei medicale în şcoli şi grădiniţe privind aplicarea mijloacelor de profilaxie este un obiectiv major dedicat dezvoltării programelor educaţionale de igienă orală concentrate şi pe formarea unor practici sanogene a copilului şi familiei. Totodată, monitorizarea afecţiunilor generale reprezintă un obiectiv important în acest screening întrucât are un impact major asupra stării de sănătate orală”, a mai precizat dr. Norina Forna, liderul stomatologilor ieșeni.