Zgomotele infernale care ne scurtează viața. Ce riscuri sunt pentru sănătate

0
Publicat:

De la sunetele din trafic și până la vuietul avioanelor, unele zgomote sunt mai mult decât deranjante. Milioane de oameni trăiesc în locuri în care expunerea zilnică la zgomot are un impact asupra sănătății și asupra speranței de viață.

Expunerea constantă la niveluri ridicate de zgomot crește riscul de hipertensiune. Foto Freepik
Expunerea constantă la niveluri ridicate de zgomot crește riscul de hipertensiune. Foto Freepik

Persoanele care au trăit în zone cu niveluri ridicate de zgomot au fost mai predispuse să aibă probleme cardiace, conform NYT, care menționează un studiu al Spitalului General din Massachusetts. În aceeași ordine de idei, expunerea la zgomote puternice poate duce la apariția unor probleme cardiace, precum un atac de cord.

Sunetele supărătoare declanșează centrul de detectare a stresului din creier, forțând organismul să răspundă la zgomot. Dincolo de reacția inițială la stres, sistemul nervos simpatic răspunde, de asemenea, la niveluri ridicate de zgomot, ceea ce poate crește pulsul și poate determina creșterea tensiunii arteriale. Expunerea constantă la niveluri ridicate de zgomot poate crește riscul de hipertensiune și de accident vascular cerebral. 

Mai mult decât atât, nivelurile ridicate de zgomot contribuie inclusiv la durata și calitatea somnului, și pot afecta starea de spirit și productivitatea. În plus, persoanele care locuiesc în zone rurale mai mult sau mai puțin liniștite nu sunt ferite de riscuri. Zgomotul trenurilor aflate în mișcare este, totodată, foarte dăunător organismului.

Sistemul endocrin poate avea un răspuns exagerat și poate duce la declanșarea secreției hormonilor de stres, adrenalină și cortizol în organism.

Adesea, sunetul supărător este măsurat în decibeli (dB). Explozia unei petarde la un metru de o persoană poate produce sunete de 140 de dB. Față de sunetul ambiental al unei camere liniștite, un marfar produce un sunet maxim cu un nivel al decibelilor de patru ori mai mare. Însă, urechea percepe altfel sunetul, trenul fiind de 500 de ori mai zgomotos decât o încăpere în care este liniște.

Cu fiecare 10 decibeli în plus, sunetul perceput de ureche se dublează.

În Statele Unite, circa o treime din populație locuiește în locuri unde nivelul de zgomot depășește valorile maxime recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru evitarea efectelor adverse.

O cercetare la care au luat parte peste 4 milioane de indivizi timp de peste 10 ani a indicat faptul că de la 35 dB riscul de deces din pricina unei afecțiuni cardiovasculare crește cu circa 3% pentru fiecare creștere de 10 dB a expunerii la sunetele din trafic.

În aceeași ordine de idei, riscul de deces din pricina unui atac de cord este și mai mare, creșterea fiind de 4,3% la fiecare 10dB în plus.

Trei țări au luat măsuri

Țările membre UE trebuie să supravegheze și să estimeze nivelul sunetelor pentru a prezenta noi planuri de acțiune din cinci în cinci ani pentru a reduce riscurile la care comunitățile vulnerabile sunt expuse.

Trenurile de marfă din Uniunea Europeană trebuie dotate cu sisteme de frânare silențioase, iar fabricile de mașini trebuie să reducă cât mai mult cu putință sunetul produs de activitățile pe care le întreprinde.

Totodată, unele țări au luat deja măsuri pentru a reduce zgomotul. Franța a montat aparate de măsurare a zgomotului din trafic, iar conducătorii auto care depășesc limitele stabilite sunt amendați.

Germania a adăugat noi piste pentru biciclete prin care vrea să reducă numărul de mașini, iar Elveția a instituit ore de liniște la nivel național, pe tot parcursul nopții, o oră la mijlocul zilelor de muncă și duminica.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite