Bronșiolitele frecvente, semnul unei alte boli la copii. Care este semnalul de alarmă pentru părinți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răcelile la copii sunt ceva obișnuit. Cei mici răcesc adesea și, în general, afecțiunea este tratată la medicul de familie. Dar dacă cel mic face bronșiolită, iar asta se repetă, înseamnă că este vorba despre altceva. Medicul pediatru Mihai Craiu explică despre ce este vorba.

Bronșiolita la copii FOTO Shutterstock
Bronșiolita la copii FOTO Shutterstock

Medicii îi sfătuiesc mereu pe părinți să nu se alarmeze la o simplă răceală a copilului. Se întâmplă adesea să răcească, iar uneori, abia se fac bine după o răceală, că fac alta, imediat. Se întâmplă adesea în special în primii ani de comunitate, adică atunci când cel mic merge pentru prima dată la grădiniță sau creșă. Dar o răceală banală nu trebuie confundată cu o bronșiolită.

Medicul pediatru Mihai Craiu arată pe pagina sa Spitalul Virtual pentru Copii, că, dacă vorbim de bronșiolită care se repetă de mai mult de trei ori, este deja vorba despre altceva. „Un copil care are 3 sau mai multe <bronșiolite> de fapt are ALTĂ boală. Aceasta se numește <wheezing recurent> și reprezintă ... o familie întreagă de boli. Nu este o boală unică!”, explică el.

Un singur episod de wheezing nu e îngrijorător

Cel puțin un episod de wheezing - respirație șuierătoare/fluierătoare - pot să aibă jumătate din copii, până să ajungă la școală”, mai arată medicul și postează un link unde pot fi găsite informații despre aceasta.

De asemenea, el mai arată că 25-30% din sugari pot prezenta un episod de wheezing în primul an de viață. „Dar nu sunt toate aceste maladii <bronșiolită>”, atrage el atenția.

Despre cauzele care pot duce la acel wheezing (respirația șuierătoare) recurent, el spune că sunt mai multe posibile cauze. „Multe cauze pot produce wheezing recurent, dar, printre cele mai frecvent întâlnite, se numără astmul, alergiile, refluxul gastro-esofagian, diversele infecții respiratorii etc”, mai spune medicul pediatru pe pagina sa, unde lasă un alt link pentru informații suplimentare. 

El mai atrage atenția că dacă se repetă de trei ori un episod de wheezing la copil, este momentul să întrebați medicul pentru a descoperi cauza reală.

Vă rog să țineți minte cifra TREI și să acționați în consecință! Dacă al dumeavoastră copil are 3 sau mai multe <bronșiolite>, adresați-vă medicului pentru a găsi cauza reală a bolii”, mai arată el.

Ce mai poate determina respirația șuierătoare la copii

Potrivit informațiilor suplimentare puse la dispoziție în link-ul atașat, respirația șuierătoare la copii este o problemă frecventă întâlnită de medicii de familie. Aproape jumătate dintre copii au un istoric de wheezing până la vârsta de șase ani. Cauzele mai puțin frecvente includ anomalii congenitale, aspirația de corpuri străine și fibroza chistică.

Datele istorice care ajută la diagnosticare includ istoricul familial, vârsta la debut, modelul de wheezing, sezonalitatea, bruscarea debutului și asocierea cu alimentația, tusea, bolile respiratorii și modificările de poziție. O examinare focalizată și testele de diagnosticare specifice ghidate de suspiciunea clinică oferă, de asemenea, informații utile.

Copiii cu respirație șuierătoare recurentă sau cu un singur episod de respirație șuierătoare inexplicabilă care nu răspunde la bronhodilatatoare ar trebui să fie supuși unei radiografii toracice. Copiii ale căror antecedente sau constatări la examenul fizic sugerează astm ar trebui să fie supuși unui test de diagnosticare a funcției pulmonare, arată AAFP.org.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite