Cum putem combate astenia de primăvară. Medic: „Nu trebuie să treacă o zi fără să consumăm asta”

0
Publicat:

Trecerea de la un anotimp la altul poate produce dezechilibre în organism și așa numita „astenia de primăvară”. Medicul Alexandru Nechifor susține că nutriția este extrem de importantă pentru a depăși momentul.

Salata este recomandată în această perioadă   Foto: Shutterstock
Salata este recomandată în această perioadă Foto: Shutterstock

Specialist în medicină internă și gastroenterologie la Spitalul Județean Galați, medicul Alexandru Nechifor, consideră că alimentația și hidratarea sunt esenţiale pentru a ne ajuta organismul să facă față „asteniei de primăvară” .

De asemenea, extrem de importantă este mișcarea, deoarece „reduce stresul, înjumătățește inflamația, eliberează hormoni ai stării de bine, diminuează riscurile cardio-vasculare”. Mai mult, „somnul suficient cantitativ, dar mai ales calitativ, ne ajută să trecem mai ușor peste această perioadă”.

Medic: alimentația, hidratarea și mișcare în aer liber, esențiale

 „Astenia de primăvară este un fenomen cu care multe persoane se confruntă anual. Lipsa de energie, apatia, senzația de slăbiciune, anxietatea, etc. apar odată cu schimbarea anotimpului. Putem combate aceste simptome adaptând alimentația si având o hidratare corespunzătoare. De asemenea, mișcare în aer liber și o odihnă de cel puțin 7-8 ore pe noapte ne vor face să trecem mai ușor prin acest fenomen”, susține dr. Alexandru Nechifor.

Specialistul ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe și legume de sezon, alimente bogate în vitamina C și E, magneziu, fier și calciu.

„Personal aș recomanda alimentele bogate în triptofan, aminoacid ce stimulează secreția de serotonină, cum ar fi ouăle (dar atenție la cantitate si proveniență) produsele lactate, peștele, cereale, alimente care conțin vitaminele C și E, magneziu, fier și calciu. Prin urmare, cât mai multe fructe și legume. Nu trebuie să treacă o zi în această perioadă fară să consumăm o salată de sezon, pentru că e păcat de ce beneficii ne oferă <mama> natură”, explică medicul specialist. 

Alexandru Nechifor este medic- specialitatea medicină internă, la Spitalul Judeţean Galaţi. Este masterand în nutriţie, doctorand în medicină la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, atestat în adictologie în Bordeaux ( Franţa). Totodată, este și prorector al Universității „Dunărea de Jos” Galați.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite