Bolile neurologice ne dau de cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rata mortalităţii din cauza accidentelor vasculare
cerebrale în România este de peste 1.000 de pacienţi la 100.000 de locuitori FOTO Shutterstock
Rata mortalităţii din cauza accidentelor vasculare cerebrale în România este de peste 1.000 de pacienţi la 100.000 de locuitori FOTO Shutterstock

Incidenţa bolilor neurologice este de aproape patru ori mai mare la noi decât în alte ţări europene. De asemenea, România se află pe locul al treilea în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţă, cât şi la mortalitatea cauzată de bolile cerebrovasculare.

În România, cea mai frecventă cauză de deces este reprezentată de bolile cardiovasculare, urmată de accidentul vascular cerebral şi cancerul pulmonar. Accidentul vascular cerebral reprezintă principala cauză de dizabilitate permanentă. 

Rata mortalităţii din cauza accidentelor vasculare cerebrale în România este de peste 1.000 de pacienţi la 100.000 de locuitori, mult mai mult comparativ cu celelalte ţări europene în care rata este mai mică de 300 de pacienţi la 100.000 de locuitori. Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulţi români decât alţi europeni şi de şapte ori mai mulţi decât în Statele Unite.

Disfuncţiile neuropsihice afectează mai mult de 160 de milioane de europeni - adică 38% din populaţia continentului - în fiecare an.

Totodată, 27% din populaţia adultă (cuprinzând persoane cu vârsta între 18 şi 65 de ani) a suferit la un moment dat, pe parcursul ultimului an, o tulburare psihică (anxietate, tulburări ale comportamentului alimentar). Prevalenţa bolilor neuropsihice este mai crescută în rândul femeilor (cu excepţia abuzului de alcool). 
S-a estimat că aproximativ 83 de milioane de oameni suferă de boli neuropsihice, dar şi acest număr este sub cel real, având în vedere faptul că au fost luate în considerare doar persoanele sub 65 de ani. Afecţiunile neuropsihice determină 19% din cazurile cu dizabilităţi, comparativ cu procentul de dizabilităţi secundare afecţiunilor cardiovasculare de 4%. Dintre acestea cele mai severe sunt: tulburarea depresivă (5,6%), dependenţa etanolică (3,3%), automutilările (2%), boala Alzheimer şi alte tipuri de demenţă (2%). 

Există mulţi factori favorizanţi pentru apariţia bolilor neurologice. De exemplu, pentru accidentul vascular cerebral sunt ateroscleroza (depunerile de colesterol la nivelul vaselor de sânge), hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, creştererea colesterolului şi/sau trigliceridelor, fumatul, bolile cardiace, consumul exagerat de băuturi alcoolice, vâsta înaintată. 
Specialiştii susţin însă, că aceste boli pot fi evitate prin prevenţie.

“Cea mai importantă şi eficientă metodă de prevenţie a bolilor neurologice este modificarea stilului de viaţă. Şi aici este vorba în principal despre dietă, activitatea fizică, consumul de băuturi alcoolice, fumatul, consumul de droguri etc.Tot în metodele eficiente de prevenţie intra şi vizitele periodice la medic pentru depistarea şi tratamentul adecvat al suferinţelor care favorizează apariţia bolilor neurologice”, a declarat prof. dr Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi europlasticităţii şi al Societăţii de Neurologie din România. 
 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite