Aspectul unghiilor poate indica probleme de sănătate. Despre ce afecțiuni e vorba

0
Publicat:

Unghiile care se exfoliază pot fi mai mult decât o simplă neplăcere, uneori, sănătatea acestora poate oferi un indiciu despre sănătatea internă.

Aspectul unghiilor poate indica anumite probleme de sănătate / Foto: Arhivă
Aspectul unghiilor poate indica anumite probleme de sănătate / Foto: Arhivă

„Mulți oameni nu realizează cât de importantă este înțelegerea schimbărilor din organism și că ceva la fel de simplu ca o schimbare a unghiilor ar putea de fapt să identifice potențiale probleme în organism", spune Lisa Nyanda-Manalo, dermatolog certificat de către consiliul de specialitate de la Advanced Dermatology and Cosmetic Surgery.

Vestea bună este că, la fel ca pielea și părul, unghiile sunt mereu în creștere, așa că este importantă identificarea cauzei principale a exfolierii.

În continuarea articolului vom prezenta 8 cauze comune care duc la exfolierea unghiilor  și cum să le evitați, potrivit dermatologilor.

Expunerea la substanțe chimice

Săpunurile și produsele de curățare sunt concepute pentru a îndepărta uleiul și grăsimea de pe lucruri, dar, în acest proces, elimină și uleiurile naturale protectoare de pe pielea și unghiile tale.

„În timp, straturile și învelișul propriu-zis al unghiei încep să se descompună și începi să observi că se exfoliază", spune Dr. Nyanda.

Soluția: Se recomandă purtarea de mănuși atunci când sunt folosite substanțe chimice potențial dure și aplicarea vaselinei sau o cremă hidratantă care conține uree după fiecare spălare a mâinilor.

Prea puțină sau prea multă hidratare

Deși te poți gândi la unghiile tale ca la niște lucruri care sunt uscate în mod natural, ele conțin de fapt umiditate și au nevoie de cantitatea potrivită pentru a rămâne puternice și întregi.

„Dacă vă înmuiați mâinile foarte mult (cum ar fi spălatul vaselor), nu faceți decât să îndepărtați umiditatea sau să îndepărtați uleiurile naturale care se află în piele și unghii, permițându-le să se usuce și să devină puțin mai fragile", spune dermatologul.

Soluția: La fel ca în cazul substanțelor chimice dure, soluția pentru hidratare este purtarea mănușilor și aplicarea unei creme hidratante după fiecare spălare.

Traumatisme la nivelul unghiei

Da, vorbim despre manichiură. „Aplicarea unghiilor artificiale poate crea leziuni la nivelul plăcii unghiei și poate cauza exfolierea, iar apoi orice fel de traumă poate contribui, de asemenea, la exfolierea lor", mai spune dermatologul.

Soluția: Pentru a minimiza daunele atunci când vă faceți unghiile, cereți manichiuristei să vă lase cuticulele de protecție la locul lor și să nu lustruiască prea mult. 

O deficiență de nutrienți

 „Cea mai frecventă este anemia cu deficit de fier, care poate determina pacienții să aibă unghiile exfoliate. Așadar, dacă un pacient știe că a avut anemie sau dacă prezintă modificări ale unghiilor și alte simptome, cum ar fi oboseala, ar fi bine să solicite o evaluare din partea medicului de familie sau a dermatologului.".

Soluția: Dr. Nyanda spune că, dacă aveți anemie prin deficit de fier, este important să vă evaluați dieta și să vă concentrați pe sursele alimentare ale mineralului.

O problemă tiroidiană

Mai mult de 12% dintre persoanele din SUA vor dezvolta la un moment dat o boală tiroidiană, potrivit Asociației Americane de Tiroidă, iar femeile sunt de cinci până la opt ori mai predispuse să se confrunte cu astfel de probleme decât bărbații.

Tiroida afectează aproape fiecare celulă din organism, iar dacă provoacă un dezechilibru sistemic, este logic ca unghiile să fie afectate. Simptomele hipotiroidismului (când organismul nu are suficienți hormoni tiroidieni) includ pielea uscată, unghiile fragile și părul subțire.

Soluția: Dacă vă confruntați cu o combinație a problemelor menționate mai sus, este o idee bună să programați o vizită la medic. Din fericire, tratamentul pentru tiroidă este, de obicei, destul de simplu, iar simptomele ar trebui să se rezolve atunci când nivelurile hormonale sunt stabilizate.

O problemă la rinichi

Între timp, mai mult de 37 de milioane de adulți din SUA au o boală de rinichi și mulți dintre ei nu sunt conștienți, potrivit National Kidney Foundation.

„Rinichii au o funcție foarte importantă în menținerea funcționării organismului în ceea ce privește eliminarea oricăror toxine din corp și excreția lor, așa că orice problemă cu rinichii poate provoca în cele din urmă modificări ale unghiei", spune Dr. Nyanda.

„Ar putea fi vorba de exfoliere, îngălbenire, decolorare. Pielea uscată, nivelul scăzut de energie, urinarea crescută și crampele musculare se numără printre celelalte semne ale bolii renale.”.

Soluția: Dacă aveți o boală de rinichi, discutați cu medicul dumneavoastră despre modificări ale stilului de viață sau despre medicamente care pot ajuta la ținerea sub control a afecțiunii.

Medicamente

Anumite medicamente pot face ca unghiile să se usuce, să devină fragile sau să se cojească, potrivit dermatologului.

Dacă luați orice fel de rețete și vă confruntați cu exfolierea unghiilor, nu strică să vă întrebați medicul dacă acesta este un potențial efect secundar.

O ciupercă

În cele din urmă, o ciupercă ar putea fi de vină pentru cojirea unghiilor. Denumită anterior onicomicoză, o infecție fungică a unghiei poate provoca, de asemenea, o îngroșare a unghiei sau o decolorare care începe la vârf și se răspândește în sus spre cuticulă, potrivit Academiei Americane de Dermatologie.

Soluția: Pentru a diagnostica o infecție fungică și pentru a stabili cel mai bun tratament, dermatologul dumneavoastră poate tăia o bucată de unghie pentru a fi examinată într-un laborator.

În aceeași ordine de idei, dacă observați orice alte modificări ale unghiilor (cum ar fi decolorarea) și nu vă puteți da seama de ce, consultați dermatologul.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite