Aproape 80.000 de cazuri noi de cancer pe an în România. Sistemul sanitar, încă nepregătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor din România FOTO Shutterstock
Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor din România FOTO Shutterstock

Numărul cazurilor noi de cancer înregistrate an de an în ţara noastră a crescut cu 4.000 faţă de 2008, arată cel mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN 2012.

„În România apar anual 78.800 de cazuri noi de cancer. Cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer în ţara noastră, urmat de cancerul colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin“, a subliniat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în cadrul unui eveniment care a marcat Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului (4 februarie).

În plus, raportul GLOBOCAN 2012 (valabil inclusiv pentru anul 2012 şi făcut public la finalul anului trecut) a arătat că riscul de a face cancer înaintea vârstei de 75 de ani este de 28% în rândul bărbaţilor români şi de 19,1% în rândul femeilor. Nici numărul deceselor din cauza cancerului nu ne face cinste: 48.300 pe an.

Actualizarea listei de medicamente compensate, o urgenţă

Deşi în ultimele luni s-au făcut progrese în România privind eliminarea listelor de aşteptare în oncologie, „la acest moment, listele s-au refăcut, pacienţii cu cancer aşteptând să intre pe tratament în medie între câteva săptămâni şi câteva luni“, potrivit lui Irimia.

„În luna octombrie a anului trecut, când am eliminat listele de aşteptare pentru tratament, numărul persoanelor aflate în tratament era de 7.500. Încercăm să menţinem constant acest număr. Dar, din păcate, numărul bolnavilor este în creştere“, a precizat dr. Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

O prioritate majoră în oncologia românească este şi actualizarea listei de medicamente compensate, potrivit preşedintelui FABC. „În prezent, pacienţii din România aşteaptă noile terapii de aproape şase ani! Or, această listă ar trebui actualizată periodic – trimestrial – astfel încât să nu se mai înregistreze sincope. 130 de molecule noi sau indicaţii terapeutice noi aşteaptă să intre pe aceste liste. Cele mai multe dintre molecule sunt destinate bolnavilor de cancer – 16%, urmate de moleculele pentru diabet, boli reumatice, hepatite virale, insuficienţă cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză ori transplant“, a explicat Irimia.

„Operaţia de reconstrucţie mamară şi protezele mamare vor fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anul acesta“, a precizat Cristian Buşoi.

Radioterapia, marea carenţă a oncologiei româneşti

Tratamentul pacienţilor bolnavilor de cancer nu suferă doar din lipsa medicamentelor noi, ci şi din cauza lipsei acute a echipamentelor de radioterapie. „Radioterapia asigură tratamentul pacienţilor care au nevoie doar în proporţie de 12%“, subliniază Cezar Irimia.

Deocamdată, situaţia rămâne fără o soluţie imediată, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, propunând fie aplicarea aceleiaşi soluţii ca în cazul dializei, în care statul acoperă întreaga cheltuială a pacienţilor în sistemul privat unde se asigură o radioterapie performantă, fie investiţii importante în spitalele publice.

„La 1 august se regândesc toate programele şi atunci trebuie ca şi Subprogramul de radioterapie să se regleze“, a subliniat Buşoi.

De altfel, în prezent, Ministerul Sănătăţii este pe punctul de a contracta un împrumut de la Banca Mondială, pe care-l va direcţiona parţial către radioterapie, dar şi către paliaţie, atât în secţii de spital, în ambulator, cât şi la domiciliu, potrivit Cristinei Vladu, consilier în Ministerul Sănătăţii. Negocierile pentru acest împrumut se vor încheia la sfârşitul lunii februarie-începutul lunii martie, a mai spus ea.

Statisticile GLOBOCAN 2012 pentru România

România Bărbaţi Femei Ambele sexe Total populaţie 10.370.000 11.017.000 21.387.000 Numărul de noi cazuri de cancer 43.100 35.600 78.800 Riscul de a face cancer înaintea vârstei de 75 de ani (%) 28 19,1 23,1 Numărul de decese cauzate de cancer 28.900 19.400 48.300 Riscul de deces din cauza cancerului, înainte de 75 de ani (%) 19,1 9,8 14

Cele mai frecvente 5 tipuri de cancer, în funcţie de numărul total de cazuri

Bărbaţi Femei Ambele sexe Pulmonar Sân Pulmonar Colorectal Colorectal Colorectal Prostată Col uterin Sân Vezică urinară Pulmonar Prostată Stomac Ovarian Col uterin
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite