515 chimicale aplicăm pe piele în fiecare zi. Parfumul, cel mai riscant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la şampon la loţiunea de corp şi fardul de obraz, majoritatea produselor cosmetice au în compoziţie şi substanţe chimice care pot pune în pericol sănătatea, avertizează specialiştii.


Atunci când cumperi produse cosmetice, mai ales pe acelea pe care le foloseşti zi de zi sau chiar de mai multe ori într-o zi, este bine să ştii ce nu ar trebui să conţină acestea, astfel încât să-ţi protejezi sănătatea.

ŞAMPONUL

Număr mediu de chimicale: 15

Cele mai nocive: lauril sulfat de sodiu (Sodium Lauryl Sulphate), tetrasodiu şi propilen glicol.

Posibile efecte adverse: iritaţii, afectări ale ochilor.

FARDUL DE PLEOAPE

Număr mediu de chimicale: 26

Cel mai nociv: polythylene terephthalate

Posibile efecte adverse: tulburări hormonale cu afectarea unor organe interne şi infertilitate. Unele studii arată că expunerea îndelungată la această substanţă ar putea duce la apariţia cancerului.

RUJUL

Număr mediu de chimicale: 33

Cel mai nociv: polymethyl methacrylate

Posibile efecte adverse: alergii, dar unele studii asociază această substanţă cu riscul de formare a tumorilor canceroase.

LACUL DE UNGHII ŞI OJA

Număr mediu de chimicale: 31

Cele mai nocive: ftalaţi

Posibile efecte adverse: expunerea îndelungată poate duce la probleme de fertilitate sau, în cazul femeilor însărcinate, la tulburări în dezvoltarea fătului.

PARFUMUL

Număr mediu de chimicale: 250

Cel mai nociv: benzaldehidă, ftalaţi

Posibile efecte adverse: iritaţii ale căilor respiratorii superioare, ale gurii, ale gâtului şi ale ochilor, dar şi stări de ameţeală şi de greaţă. În plus, benzaldehidele care ajung în interiorul organismului prin intermediul pielii sunt considerate responsabile de afectarea rinichilor.

BRONZUL ARTIFICIAL

Număr mediu de chimicale: 22

Cele mai nocive: ethylparaben, methylparaben şi propylparaben

Posibile efecte adverse: iritaţii, eczeme şi, în cazul expunerii îndelungate la parabeni (care se găsesc şi în gelul de duş), tulburări ale echilibrului hormonal.

FIXATIVUL

Număr mediu de chimicale: 15

Cele mai nocive: octinoxate şi isoftalaţi

Posibile efecte adverse: alergii, iritaţii ale ochilor, nasului şi gâtului, tulburări hormonale. Coafezele care se expun frecvent la cantităţi mari de fixativ, în combinaţie cu alte substanţe chimice, au un risc crescut de a suferi modificări ale structurii celulelor.

FARDUL DE OBRAZ (BLUSHUL)

Număr mediu de chimicale: 16

Cele mai nocive: ethylparaben, methylparaben şi propylparaben

Posibile efecte adverse: eczeme, iritaţii şi tulburări ale activităţii hormonale.

FONDUL DE TEN

Număr mediu de chimicale: 24

Cel mai nociv: polymethyl methacrylate

Posibile efecte adverse: alergii, slăbirea sistemului imunitar, în unele cazuri, risc de tumori canceroase.

DEODORANTUL

Număr mediu de chimicale: 15

Cele mai nocive: isopropyl myristate, „parfum“, ftalaţi

Posibile efecte adverse: iritaţii ale pielii, ochilor şi plămânilor, dureri de cap, ameţeli şi probleme respiratorii.

LOŢIUNEA DE CORP

Număr mediu de chimicale: 32

Cele mai nocive: methylparaben, propylparaben, polyethylene glycol, substanţă care se găseşte, de asemenea, în produsele de curăţat cuptorul

Posibile efecte adverse: eczeme, iritaţii şi tulburări hormonale.

GELURILE DE DUŞ

Număr mediu de chimicale: 10

Cele mai nocive: lauril sulfat de sodiu (Sodium Lauryl Sulphate) şi „parfum“

Posibile efecte adverse: iritaţii, agravare a simptomelor astmului şi risc de cancer.

Le absorbim prin piele

Stratul extern al pielii este alcătuit din aproximativ 15 straturi de celule moarte, care pot fi penetrate cu uşurinţă de unele uleiuri şi alcooluri din produsele cosmetice. De aceea, aceste substanţe sunt incluse în majoritatea produselor pentru a face posibilă pătrunderea altor ingrediente în straturile mai profunde ale dermului.

În momentul în care un produs a fost aplicat, începe procesul de absorbţie prin pori. Ne expunem doar temporar la substanţele din săpun sau din gelul de duş, pe care le clătim imediat. Însă expunerea este de lungă durată în cazul loţiunilor şi cremelor care rămân pe piele. În cadrul unui experiment s-a observat că, după folosirea timp de 30 de minute a vopselei de păr, femeile au prezentat în urină un nivel de 43 de micrograme de PPD (paraphenylenediamine), o substanţă chimică nocivă.

Ftalaţii afectează fertilitatea

Unele dintre cele mai dăunătoare substanţe din produsele cosmetice folosite aproape zilnic sunt ftalaţii. Studiile pe animale de laborator au arătat că aceste substanţe afectează în primul rând aparatul reproducător, punând în pericol fertilitatea.

Rolul lor este de a face oja flexibilă şi durabilă, de a permite loţiunilor să pătrundă profund în piele, de a face parfumurile să persiste mai mult timp şi de a prelungi durata culorilor (din vopseaua de păr, de exemplu). Două tipuri de ftalaţi sunt interzise în Uniunea Europeană (DEHP şi DBP). Potrivit unui studiu efectuat de asociaţia Women’s Environmental Network (Marea Britanie), Societatea pentru Conservarea Naturii din Suedia şi coaliţia internaţională „Îngrijire fără riscuri”, o mare parte dintre produsele cosmetice de pe piaţă conţin una sau mai multe forme de ftalaţi, multe dintre ele neavând acest ingredient înscris pe ambalaj. Mai precis, din 34 de produse analizate, doar 7 nu conţin ftalaţi.

Câţi ftalaţi conţin cosmeticele

Ftalaţi Procent de produse (număr) Tipuri de produse Concentraţie medie Concentraţie maximă Toţi 79% (27) Deodorante, parfumuri, spumă de păr, gel de păr, fixativ     Multipli 53% (18) Deodorante, parfumuri, spumă de păr, fixativ     DEHP (diphtalate) 29% (10) Deodorante, parfumuri, spumă de păr, fixativ 9,3 mg/kg 24 mg/kg DBP (dibutyl phtalate) 24% (8) Deodorante, parfumuri, spumă de păr, fixativ 22 mg/kg 150 mg/kg BBP (butyl benzyl phtalate) 6% (2) Fixativ 5,4 mg/kg 6,6 mg/kg DEP (diethyl phtalate) 68% (23) Deodorante, parfumuri, spumă de păr, gel de păr, fixativ 2.200 mg/kg 19.000 mg/kg DMP (dimethyl phtalate) 3% (1) Parfum 2,2 mg/kg 2,2 mg/kg DNOP (di-n-octyl phtalate) 21% (7) Deodorant 1,4 mg/kg 1,6 mg/kg

Citeşte şi:

Îngrijirea tenului: oamenii de ştinţă au identificat ora perfectă pentru demachiere

Rezultatele unor studii conduse de specialiştii dermatologi arată care sunt cele mai indicate ore pentru curăţarea, îngrijirea şi hidratarea tenului.

Gesturile care grăbesc apariţia ridurilor

Femeile depun eforturi pentru a întârzia cât mai mult apariţia ridurilor. Sume importante de bani se duc pe creme şi pe tot felul de tratamente cosmetice, dar specialiştii dermatologi avertizează că ne sabotăm singure rezultatele obţinute cu greutate, aprope fără să ne dăm seama.

Uniunea Europeană înăspreşte regulile pentru producătorii de cosmetice

Uniunea Europeană înăspreşte regulile pentru producătorii de cosmetice. Aceştia vor fi nevoiţi să demonstreze că produsele lor chiar au proprietăţile menţionate pe etichetă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite