Antivirale cu spectru larg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Cercetătorii americani dezvoltă şi testează un tip de antivirale cu spectru larg de acţiune, capabile să stopeze evoluţia unor virusuri periculoase, printre care şi Ebola, HIV, virusul hepatitic C, virusul Nipah (periculos, comparabil cu Ebola) şi virusul febrei galbene.

În prezent, se folosesc antivirale specifice pentru un număr restrâns de patogeni, cum ar fi virusul HIV, virusurile herpetice şi cele gripale. Iar antiviralele cu spectru dublu folosite împotriva hepatitei C, precum ribavirin şi interferon-alfa, au efecte adverse severe.

Atacă virusurile cu înveliş lipidic

Specialiştii au descoperit un compus care blochează în totalitate acţiunea celulei gazdă a virusului Nipah, precum şi a altor virusuri cu o mortalitate ridicată care, ca şi acesta, sunt învelite în capsule grase. Cu toate acestea, compusul nu are efect asupra virusurilor fără un astfel de înveliş, acesta modificând „capsula" lipidică pentru a preveni fuziunea particulelor virale cu celula-gazdă.

Teste adiţionale au arătat că, deşi acest compus interacţionează şi cu membranele celulelor din organism ce au o compoziţie asemănătoare învelişului virusului, acestea nu sunt afectate aşa cum se întâmplă în cazul antiviralelor actuale. Acest lucru se întâmplă deoarece membranele celulelor se pot regenera, pe când cele ale virusurilor nu au această capacitate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite