Alimentele ultraprocesate, în aceeași categorie cu tutunul. Ar trebui să conțină avertismente de sănătate, spun specialiștii

0
Publicat:

Alimentele ultraprocesate înlocuiesc dietele sănătoase "pe tot globul", în ciuda riscului pe care îl reprezintă pentru sănătate și ar trebui să fie vândute împreună cu avertismente similare cu cele de pe pachetele de tutun, spun specialiștii, relatează The Guardian.

grasimi trans fast food shutterstock 1439244599 jpg

„Alimentele ultraprocesate au devenit tot mai dominante în dietele globale, în ciuda riscului pe care îl reprezintă asupra sănătății, în sensul că pot să crească riscul în multiple boli cronice", a declarat profesorul Carlos Monteiro de la Universitatea Sao Paulo.

„Alimentele ultraprocesate înlocuiesc mâncărurile mai sănătoase, mai puțin procesate, peste tot în lume și cauzează deteriorarea calității stilului de viață, din cauza atribuțiilor dăunătoare pe care le au. Împreună, aceste mâncăruri conduc o pandemie de obezitate", a adăugat acesta.

Avertismentul vine în condițiile în care consumul alimentelor ultraprocesate a crescut rapid la nivel global, în special când vine vorba de cereale, batoane proteice, băuturi acidulate și fast food.

Alimentele ultraprocesate preiau controlul la nivel global

În SUA și în Marea Britanie, peste jumătate dintr-o dietă obișnuită conține acum astfel de alimente. Pentru unii, în special cei mai tineri, o dietă bazată pe alimente ultraprocesate în proporție de 80% este des întâlnită.

În luna februarie, cercetătorii au descoperit, printr-un amplu studiu, că alimentele ultraprocesate sunt legate în mod direct de nu mai puțin de 32 de factori de risc, inclusiv predispunerea la boli de inimă, cancer, diabet, probleme de sănătate mentală și moarte prematură.

Alimentele ultraprocesate, la fel de periculoase ca tutunul

Profesorul Monteiro consideră, însă, că aceste alimente au început să ne afecteze atât de mult viața, încât simplele studii nu mai sunt suficiente pentru a avertiza publicul.

„Este nevoie de campanii de sănătate publică, precum cele pentru tutun. Reclamele pentru alimentele ultraprocesate ar trebui interzise, sau restricționate, iar pe fața pachetului să fie introduse avertismente similare ca cele de pe pachetele de țigări", a mai adăugat profesorul brazilian.

Acesta a spune că o astfel de măsură este necesară, din cauză că astfel de alimente sunt la fel de nocive și periculoase precum tutunul.

„Atât tutunul, cât și alimentele ultraprocesate, provoacă numeroase boli grave și morți premature. Ambele sunt produse de corporații transnaționale, care investesc profiturile enorme obținute prin produsele lor care provoacă dependență, prin strategii agresive de marketing și prin campanii împotriva reglementărilor", a mai transmis specialistul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite