Alcoolul nu este niciodată benefic pentru persoanele sub 40 de ani, arată un studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Alcoolul prezintă riscuri semnificative pentru sănătate şi niciun beneficiu pentru tineri, dar unii adulţi mai în vârstă pot avea de câştigat din consumul unei cantităţi mici, potrivit celui mai mare studiu de acest domeniu.

Concluzia vine de la autorii studiului Global Burden of Diseases (Povara globală a bolilor), un proiect în continuă desfăşurare al Universităţii Washington din Seattle, care produce cel mai cuprinzătoare seturi de date despre cauzele bolilor şi decesulurilor din lume.

În urmă cu patru ani, studiul a spus că până şi băutura ocazională este dăunătoare sănătăţii, sugerând că guvernele ar trebui să îndrume oamenii către abstinenţă totală.

Dar, după o nouă analiză majoră a datelor globale, experţii din spatele studiului au ajuns la concluzii noi. Tinerii se confruntă cu riscuri mai mari pentru sănătate din cauza consumului de alcool decât adulţii mai în etate, spun ei. Dar adulţii în vârsta de minim 40 de ani, fără afecţiuni de sănătate subiacente, pot beneficia din consumul limitat de alcool, cum ar fi un pahar mic de vin roşu pe zi, inclusiv un risc redus de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale şi diabet.

Descoperirile lor, publicate în jurnalul ştiinţific The Lancet, sunt primele care categorisesc riscurile asociate cu alcoolul în funcţie de regiune geografică, vârstă, sex şi an. Experţii sugerează că recomandările privind consumul global de alcool ar trebui să se facă în funcţie de vârstă şi locaţie, cele mai stricte directive fiind indicate bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 39 de ani, intervalul de vârstă cel mai expus la riscurile grave asociate consumului de alcool la nivel mondial.

„Mesajul nostru este simplu: tinerii nu ar trebui să bea, dar persoanele în vârstă pot beneficia de pe urma consumului în cantităţi mici”, a spus autorul principal, dr. Emmanuela Gakidou, profesor de măsurare a sănătăţii la Şcoala de Medicină a Universităţii din Washington. „Deşi poate să nu fie realist să credem că adulţii tineri se vor abţine de la băutură, credem că este important să comunicăm cele mai recente dovezi, astfel încât toată lumea să poată lua decizii informate cu privire la sănătatea lor.”

Se estimează că un total de 1,34 miliarde de oameni au consumat cantităţi dăunătoare de alcool în 2020, conform analizei obiceiurilor de consum din 204 de ţări.

Studiul, publicat în The Lancet, a constatat că 59% dintre cei care au băut cantităţi nocive aveau vârsta de 15-39 de ani - persoane pentru care alcoolul nu a oferit niciun beneficiu pentru sănătate şi prezintă riscuri, inclusiv răni, accidente de maşină, sinucideri sau crime cauzate de băutură. Trei sferturi dintre băutorii nocivi erau bărbaţi, scrie The Guardian.

Cercetătorii au analizat riscul consumului de alcool în raport cu 22 de consecinţe legate de sănătate, inclusiv leziuni, boli cardiovasculare şi cancere, folosind datele din studiul Povara Globală a Bolilor din 2020.

Folosind aceste informaţii, cercetătorii au reuşit să estimeze cât de mult alcool ar putea bea o persoană înainte de a-şi asuma riscuri excesive pentru sănătatea lor, în comparaţie cu cineva care nu a băut alcool deloc.

Ei au descoperit că nivelul de alcool care ar putea fi consumat fără a creşte riscurile pentru sănătate a creşte de-a lungul vieţii. Cercetătorii au considerat că o băutură standard este un pahar de 100 ml de vin roşu cu 13% alcool sau o doză de 375 ml sau o sticlă de bere cu 3,5%.

Ei au descoperit că, pentru bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 39 de ani, cantitatea recomandată de alcool înainte de „a risca pierderea sănătăţii” era de doar 0,136 dintr-o băutură standard pe zi. Pentru femeile de aceeaşi vârstă, „nivelul teoretic minim de expunere la risc” a fost de 0,273 din aceeaşi băutură standard,  aproximativ un sfert pe zi.

Pentru adulţii de 40 de ani şi mai în vârstă, fără afecţiuni subiacente de sănătate, consumul unei cantităţi mici de alcool a fost asociat cu unele beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral şi diabet.

În rândul celor cu vârsta cuprinsă între 40 şi 64 de ani, nivelurile sigure de consum de alcool au variat de la aproximativ jumătate de băutură standard pe zi până la aproape două băuturi standard. Pentru cei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, riscurile de „pierdere a sănătăţii din cauza consumului de alcool” au fost atinse după ce au consumat puţin mai mult de trei băuturi standard pe zi.

Dar, în medie, aportul recomandat de alcool pentru adulţii cu vârsta de peste 40 de ani a rămas scăzut, ajungând la 1,87 băuturi standard pe zi. După aceea, riscurile pentru sănătate au crescut cu fiecare băutură.

O cercetare separată publicată joi în jurnalul PLOS Medicine a constatat că consumul a şapte sau mai multe unităţi de alcool pe săptămână este asociat cu niveluri mai mari de fier în creier. Fierul din creier a fost asociate cu bolile Alzheimer şi Parkinson, fiind un mecanism potenţial pentru declinul cognitiv corelat cu alcoolul.

Dr Richard Piper, directorul executiv al Alcohol Change UK, a declarat: „Ştiinţa în curs de dezvoltare despre alcool, de-a lungul a sute de studii din ultimii 20 de ani, ne spune foarte clar că alcoolul dăunează foarte mult organismului uman în mai multe moduri. Înainte nu eram conştienţi de acest lucru, iar prea mulţi dintre noi continuă să bea de parcă această revoluţie a cunoştinţelor noastre nu s-ar fi întâmplat.

„Dacă-ţi pasă de sănătatea ta, de departe cea mai bună abordare este să nu bei deloc. Dacă alegi să bei alcool, […] nu depăşi 14 unităţi pe săptămână (aproximativ şase halbe de lager sau o sticlă şi jumătate de vin), aveţi cel puţin trei zile fără alcool pe săptămână şi nu depăşi niciodată mai mult de şase unităţi de alcool pe zi.”

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite