Ai o leziune de menisc şi te gândeşti să te operezi?  Ce te sfătuiesc chirurgii ortopezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leziunile la nivelul meniscului sunt, în unele cazuri, însoţite de durere şi acumulare de lichid la nivelul articulaţiei
Leziunile la nivelul meniscului sunt, în unele cazuri, însoţite de durere şi acumulare de lichid la nivelul articulaţiei

Tratamentul rupturii de menisc este foarte complex, practic de la recuperare şi până la transplant. Dr. Dragoş Popescu, chirurg ortoped, explică care este tratamentul corect în cazul leziunilor de menisc şi când este indicată operaţia.

S-ar putea ca operaţia să nu fie prima opţiune de tratament în cazul rupturii de menisc, atrag atenţia medicii ortopezi, specializaţi în chirurgia genunchiului.  Dr. Dragoş Popescu, chirurg ortoped care operează la Hospital Clinic Barcelona şi membru în cadrul Grupului de Consens asupra criteriilor de tratament pentru leziunile meniscale din cadrul ESSKA - Societatea Europeană de Chirurgie a Genunchiului şi Artroscopie, afirmă că meniscul este una dintre cele mai importante structuri ale genunchiului, iar tratamentul este unul foarte complex.

„Reparaţia de menisc în leziunile cronice este unul din subiectele mele favorite, constituind şi tema lucrării mele de doctorat de la Universitatea Barcelona“, mărturiseşte chirurgul.

Mit sau adevăr: „Un menisc rupt îţi zgârie cartilajul şi o să ţi-l strice“, „Ruptura de menisc este un pericol pentru genunchi“

„Meniscul este ca o „pernuţă“ situată între femur şi tibie în interiorul genunchiului“, explică dr. Dragoş Popescu. De fapt, există un menisc intern (medial) şi unul extern (lateral), completează acesta. „Îl numesc pernuţă pentru că practic are o formă şi poziţie care determină o tranziţie perfectă între partea de sus a genunchiului (femurul) şi cea de jos (ţibia). Este foarte important. În afară acestei tranziţii perfecte (congruenţă), mai ales importante pentru meniscul extern, el are rol de absorbţie a şocurilor, de amortizare dar şi de nutriţie a cartilajului genunchiului. Meniscul rupt nu dăunează în nici un fel articulaţiei genunchiului, ci dimpotrivă“, mai spune chirurgul.

O ruptură de menisc poate determina o anumită simptomatolgie (durere, blocaj, lichid) care necesită un tratament, dar în nici un caz un menisc rupt este un menisc dăunător care trebuie scos cu orice preţ.

Medicul operează la Hospital Clinic Barcelona, dar, câteva zile pe lună ajunge şi în România, tot pentru operaţii n sistemul privat. „Una dintre situaţiile cele mai frecvente cu care m-am întâlnit în România este aceea când un pacient are o durere la genunchi, îşi face un RMN pe cont propriu, fără a consulta un chirurg ortoped în prealabil şi apoi, cu rezultatul care de multe ori menţionează o ruptură de menisc, ajunge în final la un ortoped, preocupat de raportul RMN-ului“.

Primul lucru de spus este că multe din leziunile de menisc pot fi asimptomatice, adică există dar nu ne crează problema, adaugă medicul chirurg. Durerile în genunchi pot fi de cauze multiple, numai în urma unui examen clinic de specialitate se poate determina care este cauza exactă a durerii în genunchi. „După 40 de ani, mulţi dintre noi, dacă ne facem un RMN, putem găsi diferite leziuni, mai mult sau mai puţin importante, deci a ne face un RMN fără un consult de specialitate nu ne aduce nici un avantaj, ci dimpotrivă“, atrage atenţia acesta.

Aţi menţionat că tratamentul rupturii de menisc este extrem de variat. Tratamentul scoaterii sale prin metoda artroscopiei, minim invazivă şi cu recuperare rapidă este cea mai buna abordare? Cum este de fapt tratamentul acestei leziuni? 

Să începem cu indicaţia. Repet, nu orice leziune de menisc necesită o operaţie. Spre exemplu, majoritatea leziunilor degenerative, care apar fără un traumatism în prealabil, se soluţionează printr-un tratament nechirurgical, dar supravegheat şi indicat de un specialist.

Pe de altă parte, leziunile (rupturile) traumatice care generează simptome necesită un tratament, şi acesta în general este chirurgical. El poate varia de la o artroscopie cu scoaterea acelei porţiuni rupte de menisc – niciodată a întregului menisc, la repararea leziunii atunci când se poate face şi, uneori, la înlocuirea meniscului cu unul artificial sau cu un transplant de menisc.

În general, scoaterea parţială a meniscului (meniscectomia artroscopică) este o operaţie simplă şi rapidă, cu puţine complicaţii şi cu o recuperare rapidă. Altceva este repararea (coaserea) meniscului, bineînţeles tot artroscopică. Cred că aici este foarte importantă experienţa chirurgului ortoped. În primul rând, indicaţia de coasere (nu toate rupturile de menisc se pot coase) şi apoi execuţia (nu toate reparaţiile de menisc se cicatrizează). Uneori se pot combina ambele tehnici, cu intenţia de a prezerva cât mai mult din meniscul rupt.

În concluzie, care este sfatul dumneavoastră dacă apare o problemă la genunchi?

Primul lucru - trebuie examinat genunchiul de catre medicul specialist şi apoi, în funcţie de diagnosticul probabil, este nevoie sau nu de un RMN. Şi nu invers. Niciodată NU operăm RMN-uri, ci pacienţi cu simptome care sunt generate de leziuni confirmate de RMN.

Din câte ştiu eu, nu se face transplant de menisc în România. Dumneavoastră îl faceţi la Barcelona?

Da, pot spune că sunt singurul chirurg ortoped din România cu experienţă în transplantul de menisc. Din păcate, deocamdată, nu îl pot face în România. Pacienţii români care au avut nevoie de un transplant de menisc au venit la Barcelona pentru această operaţie sau au fost îndreptaţi către alte clinici europene. Este una dintre cele mai complexe operaţii la nivelul genunchiului. De la măsurarea meniscului de care este nevoie, la execuţie, control postoperator. Necesită foarte multă experienţă. Puţini dintre chirurgii care operează doar genunchi pot face această operaţie.

Dr. Dragoş Popescu este unul dintre puţinii chirurgi români cu supraspecializare în chirurgia genunchiului şi care realizează tranplant de menisc la spitalul din Barcelona unde activează. Aş putea spune că supraspecializarea în chirurgie începe să devină „cheia performanţei“.  În ziua de astăzi, cu volumul de informaţii de care dispunem, este practic imposibil să fii la zi cu toate, în cel mai mic detaliu. Fiind chirurg care se dedică unei anumite părţi a organismului, chirurgia genunchiului, cea mai solicitată articulaţie a organismului, posibilitatea de a realiza cât mai precis o operaţie este mult mai mare, ceea ce constituie un beneficiu pentru pacientul care alege un chirurg supraspecializat în acest tip de patologie. Experienţa mea profesională, dobândită în cadrul activităţii de zi cu zi în cadrul Hospital Clinic Barcelona mă îndreptăţeşte să cred că supraspecializarea va fi viitorul în medicină“.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite