Ai încredere în ce-ţi spune nasul! Inclusiv despre sănătatea ta
0Nasul nu doar că ne ajută să decelăm între mii de arome, fiind un simţ indispensabil omului, dar poate spune foarte multe lucruri şi despre starea noastră de sănătate.
Astfel, nasul roşu este cel mai clar indicator de răceală şi gripă, mai ales dacă semnele sunt completate cu secreţii nazale, durere în gât şi febră. Nasul roşu apare şi dispare când vrea el în astfel de situaţii, esenţial este să consumăm cât mai multe lichide pentru a ne simţi mai bine.
Sângerările nazale pot indica sinusuri uscate. Poate şi ca urmare a folosirii intensive a picăturilor nazale. Sinusurile uscate şi crăpate sunt mult mai vulnerabile în faţa infecţiilor nazale, ambele condiţii ducând la apariţia sângerărilor. Recomandată este utilizarea unui umidificator de cameră.
Sângerările nazale mai pot fi semnul unei boli genetice rare - telangiectazie ereditară hemoragică - care afectează vasele de sânge şi care fac nasul să sângereze fără motiv aparent. Ne putem trezi dimineaţa că am pătat perna cu sânge sau sesiza mici pete roşii pe faţă sau pe mâini. Afecţiunea poate determina probleme grave de sănătate precum cheaguri de sânge la nivelul plămânilor sau atac vascular cerebral.
Polipii împiedică mirosul să ajungă la receptori
Diminuarea simţului miirosului poate fi semn de polipi, diabet sau Alzheimer. Polipii care cresc la nivelul mucoasei nazale sunt de regulă inofensivi, dar ei pot împiedica mirosul să ajungă la celulele receptoare. Medicaţia sau chirurgia minim invazivă pot rezolva problema.
Medicii nu ştiu exact care este legătura dintre diabet şi diminuarea simţului mirosului. Nivelul mare al glucozei în sânge poate distruge terminaţiile nervoase, vasele de sânge şi organele care fac din miros un simţ complex.
Totodată, reducerea acestui simţ poate fi şi un semn de bolaă neurodegenerativă de tipul Parkinson, Huntington, scleroză multiplă sau boala neuronului motor. Este bine ca aceste diagnostice să fie puse din vreme. Informaţi medicul dacă sesizezi diminuarea acestui simţ sau dacă nu mai poţi diferenţia mirosurile între ele. Chiar dacă aceste afecţiuni nu pot fi vindecate, medicul poate prescrie un tratament care să ţină unele simptome sub control.
Infecţia sinusurilor te lasă fără miros
Lipsa totală a mirosului este un indicator clar de infecţie a sinusurilor. Boala afectează totodată şi simţul gustului. De regulă, afecţiunea trece de la sine în câteva săptămâni sau luni. Medicul poate prescrie curăţarea sinusurilor cu ajutorul unei soluţii saline.
Mucoasa nazală poate da, la rândul ei, informaţii utile privitoare la starea de sănătate. Colorarea în galben sau verde a mucusului poate fi semnul unei infecţii cu virusuri sau bacterii, dar totodată poate avea de-a face cu prezenţa alergiilor. Sistemul imunitar utilizează celule ale sângelui pentru a scăpa de bacteriile patogene. Prezenţa mucusului este semn că organismul luptă cu bacteria.
Mucusul brun este prezent la fumători şi la persoanele care trăiesc în oraşe foarte poluate, iar cel negru indica prezenţa unor fungi în sistemul respirator.