Ce semne are pneumonia. Cauze, simptome şi factori de risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnele pneumoniei variază de la uşoare şi până la severe. Afecţiunea este cea mai comună complicaţie a infecţiilor respiratorii – în special a gripei. Oamenii în vârstă, copiii şi persoanele cu boli cronice precum astmul şi bronhopneumopatie cronică obstructivă au un risc mai mare de îmbolnăvire.

Semnele pneumoniei variază de la uşoare şi până la severe, în funcţie de tipul de pneumonie, vârstă şi stare de sănătate, potrivit American Lung Association.  Cele mai comune simptome sunt tusea – cu expectoracţii şi mucus de culoare galbenă, verde sau chiar cu sânge. Febra poate fi uşoară sau foarte ridicată, însoţită de frisoane. Respiraţia este scurtă, asemănătoare cu cea pe care o avem atunci când urcăm scările.

Semne suplimentare care pot apărea în pneumonie

Semne suplimentare care poat apărea sunt durerea toracică sau junghiul care se accentuează la respiraţie sau tuse; durerea de cap; transpiraţia excesivă şi pielea umedă; pierderea apetitului, scăderea energiei şi oboseala. Confuzia poate apărea ca simptom, mai ales la persoanele în vârstă.

Manifestările bolii pot varia şi în funcţie de tipul pneumoniei – virale sau bacteriene.

Dacă este vorba despre o pneumonie bacterniană, temperatura poate creşte până la 40 de grade Celsius, transpiraţia este profundă, respiraţia sacadată şi pulsul crescut. Buzele şi unghiile pot fi albăstrui din pricina lipsei de oxigen din sânge. Pacientul poate fi confuz sau poate delira.

Simptomele pneumoniei virale sunt la început similare cu cele ale gripei: febră, tuse uscată, cefalee, dureri musculare şi stare de slăbiciune. În decurs de 12 până la 36 de ore poate apărea o creştere a frecvenţei respiraţiei, tusea se înrăutăţeşte şi apare mucusul. Dacă febra este foarte ridicată poate apărea şi o coloraţie albăstruie a buzelor.

În continuare, cei mai expuşi îmbolnăvirii sunt copiii

Pneumonia se tratează doar de către medic

Mulţi germeni pot determina apariţia pneumoniei. Pe lângă bacterii şi virusuri, mai poate fi vorba despre fungi, microplasme sau poate fi determinată de inhalarea de chimicale din mediul înconjurător.

Persoanele care au pneumonie virală au un risc mai mare de a dezvolta şi pneumonie bacteriană. Stabilirea cauzei şi a tipului pneumoniei  sunt importante pentru că în funcţie de acestea determină tratamentul.

Oricine poate contracta pneumonie, dar unele persoane au un risc mai mare. Astfel, persoanele cu vârste mai mici de 5 ani şi mai mari de 65 de ani, fumătorii, cele cu infecţii virale respiratorii recente  - viroze, latingite, gripă – cu dificultăţi de înghiţire – demenţă, Parkinson sau alte probleme neurologice – cu boli pulmonare cronice,  cu paralizii cerebrale, cu boli de inimă, de ficat, cu boli autoimune sau cu diabet.

Riscuri mai mari există şi la persoanele care trăiesc în comunităţi – creşe şi grădiniţe – la cele care au suferit recent o intervenţie chirurgicală sau au un sistem imunitar mai slab.

Pneumonia este o boală gravă şi poate fi tratată doar de către medic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite