Agresivitatea femeilor la bătrâneţe, o reacţie adversă la tratamentul cu statine pentru scăderea colesterolului

0
0
Statinele luate pentru scăderea colesterolului ar putea creşte gradul de agresivitate al femeilor. FOTO: Arhivă
Statinele luate pentru scăderea colesterolului ar putea creşte gradul de agresivitate al femeilor. FOTO: Arhivă

Femeile aflate la post-menopauză care sunt nevoite să ia statine pentru a ţine sub control nivelul colesterolului din sânge ar putea avea un comportament mai agresiv decât cele de aceeaşi vârstă care nu urmează un astfel de tratament, arată un studiu al cercetătorilor americani citat de LiveScience.

Această reacţie adversă a statinelor nu se manifestă însă atât de pregnant şi asupra bărbaţilor cu vârste de peste 45 de ani care urmează un astfel de tratament, spun specialiştii.

În urma monitorizării unui grup de 1.000 de persoane, care urmau tratament cu două tipuri de statine (simvastin şi pravastin), şi a măsurării nivelului de agresiune asupra sinelui, a celor din jur sau asupra obiectelor, experţii au sesizat că femeile sunt mult mai agresive decât bărbaţii, atât fizic cât şi verbal.

Cu toate acestea, au fost observate şi cazuri, mai puţine la număr, în care bărbaţii care luau simvastin deveneau foarte agresivi, iar acest lucru ar fi cauzat, în opinia specialiştilor, de tulburările de somn pe care le provoacă aceste medicamente.

De asemenea, statinele ar putea scădea nivelul de testosteron în cazul bărbaţilor, ceea ce duce la disfuncţii sexuale şi reducerea stimei de sine.

În cazul femeilor, nu s-a descifrat însă cu exactitate ce anume din statine poate cauza astfel de reacţii negative.

Momentan sunt necesare studii aprofundate care să demonstreze fără echivoc legătura de cauzalitate dintre administrarea de statine şi modificările cerebrale ce determină apariţia unor comportamente neobişnuite, spune dr. Beatrice A. Golomb, profesor la Universitatea de Medicină California şi autor principal al cercetării.

Studiul a fost publicat recent în jurnalul PLOS ONE.

Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite