Aftele, semnul unei imunităţi slăbite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aftele bucale sunt însoţite de durere şi de senzaţie de arsură
Aftele bucale sunt însoţite de durere şi de senzaţie de arsură

Sunt mici leziuni ulcerative care apar pe mucoasa bucală şi, uneori, sunt asociate cu răni şi la nivelul mucoaselor genitale. Nu se cunoaşte exact cauza apariţiei acestor ulceraţii, dar afecţiunea se instalează des în perioadele de imunitate scăzută şi în cazul persoanelor cu predispoziţie la alergii.

Cel mai des, aftele apar pe fondul unor reacţii alergice ale mucoaselor la anumite substanţe din alimente. Aceste ulceraţii se dezvoltă pe zonele mobile ale cavităţii bucale, cum ar fi limba, interiorul obrajilor şi baza gingiilor. Ulceraţia începe ca o mică umflătură roşie care dă senzaţie de arsură timp de o zi.

Apoi, aftele rupte se acoperă de o membrană galbenă sau albă şi sunt mărginite de un halou roşu. „Apariţia aftelor este legată de factori infecţioşi precum virusurile, de factori hormonali şi alimentari. Aftele bucale apar în pusee, iar frecvent pot exista recidive", explică medicul stomatolog Lucian Claudiu Fătu de la Clinica Velvet Dental din Capitală.

Afecţiunea dispare în aproximativ două săptămâni şi nu lasă cicatrice. Printre substanţele alergene care conduc la apariţia aftelor se numără o serie de alimente precum citricele, brânzeturile, nucile şi cerealele, dar şi condimentele cu potenţial iritativ pentru mucoase precum cimbrul, piperul, dar şi compuşii alimentari precum agenţii de savoare şi glutenul. De asemenea, unele produse de igienă bucală pot conţine lauryl sulfat de sodiu care, în cazul anumitor persoane, generează afte bucale.

Aparatul dentar, o cauză

Aftele apar mai des în cazul persoanelor care poartă aparat dentar, dar şi în cazul celor care au o igienă bucală deficitară, fiindcă în cazul lor, riscul de iritaţii la nivelul mucoaselor gurii este mai mare. Şi igiena excesivă, adică periajul des şi violent, care răneşte mucoasele, poate fi la originea apariţiei aftelor bucale. De asemenea, şi carenţele de vitamine şi de minerale par să stea la originea bolii, 20% din persoanele cu afte având deficit de fier în organism.

Studiile arată că de vină poate fi şi un sistem imunitar hiperactiv, care acţionează împotriva celulelor proprii, atacând stratul de celule care formează mucoasa gurii. De asemenea, perioadele de stres emoţional intens şi menstruaţia sunt factori ce favorizează apariţia ulceraţiilor mucoasei bucale. Infecţiile cu virusuri pot favoriza apariţia aftelor bucale, fiindcă scad imunitatea organismului.

Astfel, adesea, au afte persoanele infectate cu HIV/SIDA, dar şi cele care suferă de afecţiuni precum boala de sânge numită neutropenie sau boala Behcet, o afecţiune cronică, multisistemică, caracterizată prin ulceraţii bucale şi genitale, dar şi prin leziuni oculare. De asemenea, infecţiile cu virusul herpetic, cu cel al varicelei, cu virusul Epstein- Barr, cu streptococi ori cu bacteria Helicobacter pylori duc la instalarea aftelor bucale. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite