Adevărat şi fals despre alimentele bio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu toate produsele ecologice sunt obţinute la fel, iar calităţile alimentelor etichetate cu sigla „natural“ nu echivalează cu ale celor „bio“. Pentru ca un aliment să fie considerat biologic trebuie să nu fie tratat cu produse chimice şi să aibă pe ambalaj metoda de producţie folosită şi sigla organismului de certificare.

La noi în ţară se produc aproximativ 250 de tipuri de alimente ecologice, 80 la sută din produsele bio de pe piaţă fiind de import. Specialiştii spun că astfel de alimente sunt autentice doar dacă nu conţin organisme modificate genetic şi dacă legumele, fructele şi cerealele nu au fost tratate cu fertilizanţi sau cu pesticide sintetice împotriva dăunătorilor.

„O altă categorie de alimente bio sunt acele alimente (produse de panificaţie, produse lactate, mezeluri etc.) asupra cărora, în procesul tehnologic de obţinere şi de prelucrare, nu s-au utilizat aditivi chimici", spune Livia Nena, biolog nutriţionist la Clinica „Bio Nutriliv" din Bucureşti.

Pot conţine conservanţi

ADEVĂRAT: Alimentele biologice nu conţin îngrăşăminte de tipul azotaţilor, fosfaţilor, nitraţilor şi nici aditivi alimentari cum ar fi conservanţii şi coloranţii chimici, afânătorii şi amelioratorii de gust. Totuşi, la producerea acestora se pot folosi conservanţi naturali.

„Produsele bio sunt obţinute prin tehnologii ecologice şi pot conţine conservanţi sau coloranţi naturali. În ceea ce priveşte fructele, legumele şi cerealele, acestea pot fi tratate cu îngrăşăminte naturale", mai spune Livia Nena.

Marca „natural"este sigură

FALS: Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că trebuie să ne ferim de falsele precizări de pe etichete şi că doar o menţionare a cuvântului „biologic" pe ambalaj nu este suficientă. De asemenea, un produs marcat ca fiind „natural" nu este neapărat biologic.

Produsele ecologice pot fi recunoscute doar după faptul că au un certificat de calitate, iar pe etichetă apar numele şi adresa producătorului, precum şi marca organismului de certificare.

Au un preţ mai ridicat

ADEVĂRAT: Oriunde în lume, inclusiv în Uniunea Europeană, alimentele bio sunt mai scumpe decât celelalte produse alimentare. La noi în ţară preţul acestora este aproape dublu comparativ cu cel al alimentelor convenţionale.

Astfel, dacă un cofraj cu 10 ouă obişnuite costă în jur de 6 lei, cel cu ouă ecologice poate ajunge la 12 lei.

Au valoare nutritivă mai mare

ADEVĂRAT ŞI FALS: Există opinii conform cărora consumul de alimente bio reduce riscul de apariţie a problemelor la nivelul sistemului nervos şi a disfuncţiilor hepatice.

Acest lucru se întâmplă datorită conţinutului redus de pesticide şi de alte substanţe chimice. De asemenea, unii specialişti susţin că astfel de alimente au un conţinut mai ridicat de principii nutritive, precum vitamine şi minerale decât alimentele convenţionale.

Totuşi, conform unui studiu britanic recent, produsele ecologice nu oferă avantaje nutriţionale suplimentare, cum ar fi un aport mai mare de calciu, de fier sau de vitamine.

În plus, un raport al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor arată că alimentele bio pot conţine şi ele urme de pesticide ce provin de obicei din apă. Este recunoscut faptul că ingerarea acestor substanţe este asociată cu maladia Parkinson, dar şi cu alte afecţiuni severe.

Cu toate acestea, nivelul de substanţe sintetice conţinut de produsele ecologice este semnificativ mai redus decât în cazul alimentelor convenţionale, nedepăşind pragul admis.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite