Acupresura scade intensitatea durerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spondiloza cervicală  este una dintre indicaţiile acupresurii
Spondiloza cervicală este una dintre indicaţiile acupresurii

La fel ca acupunctura, acupresura urmăreşte să refacă starea de sănătate prin reechilibrarea energiei vitale Qi. În timp ce acupunctura se realizează cu ace, în acupresură se utilizează forţa degetelor. Ambele ajută la controlul durerii şi la atenuarea simptomelor unor boli grave.

În ultimii ani, atât oamenii de ştiinţă orientali, cât şi cei occidentali au investigat modul de funcţionare a acupresurii, o ramură a acupuncturii dezvoltată mult mai târziu.

Acupresura foloseşte presiunea aplicată cu ajutorul mâinilor asupra unor puncte-cheie, aceleaşi ca şi în cazul acupuncturii. Acupresura reprezintă o tehnică ce poate fi autoaplicată, fiind disponibile diagrame pentru localizarea exactă a punctelor-cheie.

Primul efect al acupresurii este eliberarea endorfinelor în organism. Endorfinele (cunoscute şi sub numele de „hormoni ai fericirii") reprezintă un grup de neurotransmiţători recunoscuţi pentru capacitatea de a calma durerile şi de a întări sistemul imunitar.

Alungă durerile de spate

Acupresura s-a dovedit mai eficientă în atenuarea durerilor de spate decât tratamentele convenţionale, potrivit unui studiu taiwanez, publicat în „British Medical Journal".

Cercetătorii au recrutat 129 de pacienţi cu dureri cronice de spate, de la o clinică de ortopedie, jumătate din ei fiind trataţi prin fizioterapie convenţională, iar cealaltă jumătate prin acupresură.

Aproape 90 la sută din pacienţi au declarat că durerile cauzate de o afecţiune minoră a coloanei s-au diminuat după terapia cu acupresură, iar rezultatele s-au menţinut timp de şase luni.

Adjuvant în reumatism

Temperaturile scăzute sau schimbările bruşte ale presiunii atmosferice accentuează durerile reumatice. O serie de studii britanice arată că acupunctura şi acupresura sunt printre principalele metode naturale cu eficienţă maximă în reducerea simptomelor reumatismului.

Specialiştii atrag atenţia totuşi că aceste metode nu acţionează asupra cauzelor reumatismului. De aceea, sunt recomandate doar ca adjuvante care completează tratamentul alopat.

Îmbunătăţeşte circulaţia

Acupresura ameliorează circulaţia locală. De asemenea, dă rezultate bune şi în caz de celulită. Cu ajutorul acestor tehnici, poate fi eliminat aspectul inestetic de coajă de portocală de pe zonele afectate.

Şedinţele de acupresură, repetate la intervale regulate (în general de două ori pe săptămână), ajută la reducerea surplusului de kilograme, stimulând arderile celulare. Rezultatele devin vizibile după o lună de tratament continuu, dacă se urmează toate indicaţiile terapeutului, inclusiv cele referitoare la dietă.

Specialistul nostru
Dr. Cristina  Bogdan

medic generalist
Specializare în terapii alternative,
homeopatie, acupunctură

Acupresura ajută la tratarea unor afecţiuni, precum hipo- şi hipertensiunea arterială, migrenele, artrita şi crampele menstruale. De asemenea, aceasta poate fi folosită pentru prevenirea unor afecţiuni şi pentru stimularea imunităţii.

În general, terapeuţii încep sesiunea de acupresură masând spatele sau picioarele şi terminând cu punctul medulla oblongata (mai sus de ceafă). Zonele care au fost lezate şi sunt în curs de vindecare, precum şi porţiunile pe care se găsesc cicatrice, nu vor fi masate.

De asemenea, acupresura nu se aplică femeilor însărcinate şi cardiacilor, deoarece aceasta măreşte fluxul sanguin. Procedurile de acupresură sunt foarte des utilizate şi în tratamentele cosmetice, pentru a relaxa muşchii feţei, astfel încât pielea să devină mai elastică şi mai catifelată, dobândind un aspect tânăr.

Bine de ştiut

Acupresura acţionează asupra punctelor dureroase de la nivelul spatelui.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite