5 virusuri mai periculoase decât Ebola

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul gripal ucide între un sfert şi o jumătate de milion de oameni în fiecare an, potrivit OMS Foto Arhiva Adevărul
Virusul gripal ucide între un sfert şi o jumătate de milion de oameni în fiecare an, potrivit OMS Foto Arhiva Adevărul

„Ebola“ e pe buzele tuturor. Întreaga lume e în alertă, după ce, în ultima lună, numărul victimelor afectate de acest virus virulent a început să crească într-un ritm alarmant. Cu toate acestea, experţii în sănătate din Statele Unite consideră că alte virusuri sunt mai periculoase decât Ebola.

Chiar dacă virsul Ebola a creat panică pe întreg mapamondul, producând peste 1.000 de decese de la declanşarea epidemiei, experţii americani în sănătate publică sunt de părere că sursa de îngrijorare ar trebui să se îndrepte către alte virusuri, care, deşi au o rată a mortalităţii mai mică, ucid mai multe persoane în fiecare an.

Potrivit Mediafax, în această listă „neagră“  figurează:

Rabia

Este unul dintre virusurile cu cea mai mare rată a mortalităţii din lume. În SUA, numai trei persoane au supravieţuit bolii fără să fi fost vaccinate după expunerea la virus.

Persoanelor muşcate de câine li se administrează de îndată vaccinul antirabic, însă în cazul transmiterii virusului prin intermediul muşcăturii de liliac există riscul ca omul să nu-şi dea seama că a fost muşcat şi să nu meargă la medic.

La ora actuală, în SUA mor de rabie anual circa 2 persoane.

Virusul HIV

Cu toate că numărul oamenilor care mor anual din pricina virusului HIV a scăzut în ultimii ani, acesta rămâne un virus periculos pentru Statele Unite şi Europa.

În  2012, 1,6 milioane de persoane din întreaga lume au murit din cauza virusului HIV şi a bolii SIDA.
În SUA, 15.500 de persoane diagnosticate cu SIDA au murit numai în 2010.

În total, 36 de milioane de persoane au murit de SIDA în întreaga lume de la descoperirea bolii, în 1981, dintre care aproximativ 650.000 de erau din Statele Unite.

Gripa

Deşi virusul gripal nu sună tocmai înspăimântător, acesta omoară anual mai multe persoane decât Ebola. În Statele Unite, mor anual între 3.000 şi 49.000 de persoane din pricina virusului gripal. Diferenţa atât de mare între cele două cifre e dată de faptul că multe decese induse de gripă nu figurează oficial în statistici ca fiind cauzate de acest virus.

Centrele de Prevenire a Bolilor din Statele Unite se bazează pe anumite metode pentru a estima numărul.

Virusul gripal îmbolnăveşte mult mai multe persoane decât ucide, între 3 şi 5 milioane de oameni din întreaga lume îmbolnăvindu-se grav în fiecare an din cauza acestuia.

Între 250.000 şi 500.000 de persoane din întreaga lume mor anual din pricina gripei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Virusul gripal H1N1, de exemplu, a omorât între 151.700 şi 575.400 de persoane din întreaga lume între 2009 şi 2010.

Virusurile răspândite de ţânţari

Virusurile transmise prin înţepăturile ţânţarilor, precum dengue, West Nile şi altele ucid anual mai mult de 50.000 de persoane din întreaga lume.

În total, cel puţin 40% din populaţia lumii (2,5 miliarde de oameni) este expusă riscului de a se îmbolnăvi serios sau de a muri ca urmare a bolilor cauzate de înţepăturile ţânţarilor.

Rotavirusul

Acest virus gastrointestinal reprezintă o problemă serioasă în special pentru copii. În jur de 111 milioane de cazuri de gastroenterită sunt cauzate anual de rotavirus. Marea majoritate a celor afectaţi de virus sunt copii mai mici de 5 ani şi în jur de 82% dintre decesele produse de acest virus au loc  în ţările dezvoltate.

440.000 de copii mor anual din pricina complicaţiilor cauzate de virus, în principal de deshidratare.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite