„Putregaiul creierului” a fost desemnat cuvântul Oxford al anului 2024. A fost promovat pe TikTok de generațiile Z și Alpha
0În urma unui vot public în cadrul căruia peste 37.000 de persoane și-au exprimat opinia, cuvântul Oxford al anului 2024 este „putregai cerebral”. A apărut inițial pe platformele de social media, în special pe TikTok, în rândul generațiilor Z și Alpha.
Oxford University anunță că experții săi lingvistici au creat o listă scurtă de șase cuvinte pentru a reflecta stările de spirit și conversațiile care au contribuit la modelarea anului trecut.
„După două săptămâni de vot public și conversații pe scară largă, experții noștri s-au reunit pentru a lua în considerare contribuția publicului, rezultatele votului și datele noastre lingvistice, înainte de a declara <putregaiul creierului> drept cuvântul anului 2024”, susțin reprezentanții prestigioasei instituții de învățământ.
De ce „putregaiul creierului”?
„Putregaiul creierului” este definit ca fiind „presupusa deteriorare a stării mentale sau intelectuale a unei persoane, considerată în special ca fiind rezultatul consumului excesiv de materiale (în prezent, în special conținut online) considerate a fi triviale sau lipsite de provocare”.
Frecvența utilizării termenului a crescut cu 230% între 2023 și 2024
Experții de la Oxford au observat că „putregaiul creierului” a căpătat o nouă „amploare” în acest an, fiind utilizat pentru a surprinde „preocupările legate de impactul consumului excesiv de conținut online de calitate scăzută, în special pe rețelele sociale”. Potrivit specialiștilor, frecvența utilizării termenului a crescut cu 230% între 2023 și 2024.
Prima utilizare înregistrată a termenului „brain rot” a fost găsită în 1854 în cartea lui Henry David Thoreau, Walden, care relatează experiențele sale de a trăi un stil de viață simplu în lumea naturală.
Ca parte a concluziilor sale, Thoreau critică tendința societății de a devaloriza ideile complexe, sau cele care pot fi interpretate în mai multe moduri, în favoarea celor simple, și consideră că acest lucru indică un declin general al efortului mental și intelectual: „În timp ce Anglia se străduiește să vindece putregaiul cartofului, nu se va strădui nimeni să vindece putregaiul creierului - care prevalează mult mai larg și mai fatal?”
O nouă semnnificație în era digitală
Termenul a căpătat o nouă semnificație în era digitală, în special în ultimele 12 luni
Apărut inițial pe platformele de social media - în special pe TikTok, în rândul comunităților Gen Z și Gen Alpha -, termenul „brain rot” este folosit acum pe scară mai largă, de exemplu în jurnalismul tradițional, pe fondul preocupărilor societății privind impactul negativ al consumului excesiv de conținut online.
În 2024, „brain rot” este utilizat pentru a descrie atât cauza, cât și efectul acestei situații, referindu-se la „conținutul de slabă calitate și valoare care se găsește pe rețelele sociale și pe internet, precum și la impactul negativ pe care consumul acestui tip de conținut este perceput ca având asupra unui individ sau a societății”.
De asemenea, „Brain rot” se referă la unul dintre pericolele percepute ale vieții virtuale și la modul în care ne folosim timpul liber.
„Se simte ca un capitol următor în conversația culturală despre umanitate și tehnologie. Nu este surprinzător faptul că atât de mulți votanți au îmbrățișat termenul, aprobându-l ca fiind alegerea noastră din acest an. Mi se pare fascinant faptul că termenul <brain rot> a fost adoptat de Generația Z și Generația Alpha, acele comunități responsabile în mare măsură de utilizarea și crearea conținutului digital la care se referă termenul. Aceste comunități au amplificat expresia prin intermediul canalelor social media, chiar locul despre care se spune că provoacă <putregaiul creierului>. Aceasta demonstrează o conștiință de sine, oarecum obraznică a generațiilor tinere cu privire la impactul nociv al social media pe care l-au moștenit”, susțin reprezentanții Oxford University.