Neurologii susțin că tratarea pierderii vederii și a colesterolului ridicat poate ajuta la reducerea riscului de demență

0
Publicat:

O nouă cercetare arată că tratarea pierderii vederii și a colesterolului ridicat poate ajuta la reducerea riscului de demență.

Tratarea anumitor afecțiuni previne demența FOTO Shuterstock
Tratarea anumitor afecțiuni previne demența FOTO Shuterstock

Aceste două afecțiuni au fost adăugate la o listă existentă de 12 factori de risc modificabili pentru demență, care include, de asemenea, fumatul, obezitatea și hipertensiunea arterială, potrivit Health.

Studiul a identificat acești doi noi factori de risc analizând numeroase cercetări recente pe această temă. Analiza lor a arătat că aproximativ 7% din toate cazurile de demență pot fi legate de nivelul ridicat al colesterolului LDL la mijlocul vieții, iar 2% din cazuri pot fi legate de pierderea vederii netratată mai târziu în viață.

Această nouă cercetare a fost publicată în The Lancet pe 31 iulie și a fost scrisă de 27 de cercetători în domeniul demenței care fac parte din Comisia Lancet privind demența.

În 2020, aceeași comisie a identificat 12 factori de risc modificabili care ar putea, de asemenea, pune oamenii în pericol de a dezvolta demență.

Aceștia sunt: lipsa de activitate fizică, fumatul, consumul excesiv de alcool, poluarea aerului, traumatisme craniene contact social rar, educație redusă, obezitate, hipertensiune arterială, diabet, depresie și deficiențe de auz. 

Acești 12 factori de risc inițiali au fost legați de 40% din cazurile de demență. Cu toate acestea, abordarea tuturor celor 14 - inclusiv pierderea vederii netratată și colesterolul LDL ridicat - ar putea ajuta la prevenirea sau întârzierea până la 45% din cazurile de demență, a constatat raportul.

Aceste constatări oferă speranță. Deși schimbarea este dificilă și unele asociații ar putea fi doar parțial cauzale, noua noastră sinteză de dovezi arată cum indivizii își pot reduce riscul de demență”, a declarat autorul principal Gill Livingston, profesor de psihiatrie la University College London, pentru Health. 

Descoperirea factorilor de risc suplimentari ai demenței

Demența se referă la o serie de afecțiuni neurologice care afectează capacitatea cognitivă a unei persoane, inclusiv boala Alzheimer. Aproximativ 6,7 milioane de americani cu vârsta de peste 65 de ani trăiesc cu această afecțiune, iar estimările sugerează că acest număr ar putea crește la 13,8 milioane de persoane până în 2060.

Pentru a identifica condițiile sau comportamentele care ar putea determina unele dintre aceste cazuri de demență, cercetătorii au analizat cercetările și analizele existente și au examinat un total de 14 lucrări privind pierderea vederii și 27 privind colesterolul ridicat. Ei au găsit suficiente dovezi că ambele ar putea să se alăture listei lor existente de factori de risc.

De fapt, colesterolul LDL ridicat a fost unul dintre cei mai semnificativi factori asociați cu demența, împreună cu deficiența de auz, nivelul scăzut de educație și izolarea socială la vârste mai înaintate.

Abordarea acestor factori de risc ar putea duce la reduceri mai mari ale riscului de demență în special în rândul grupurilor minoritare, al persoanelor cu statut socio-economic inferior și în țările cu venituri mici și medii, au remarcat cercetătorii.

Pe baza acestor dovezi, ei au susținut că „toți copiii ar trebui să fie educați, iar oamenii ar trebui să prioritizeze activitatea cognitivă, fizică și socială atât la mijlocul vieții, cât și la sfârșitul vieții”.

„Demența nu este doar un rezultat al îmbătrânirii; este o interacțiune complexă a geneticii, mediului și stilului de viață. Creierul nostru este modelat de tot ceea ce facem, de la dieta noastră la viața noastră socială”, a declarat pentru Health David Eagleman, neurolog la Universitatea Stanford.

Cum afectează creierul pierderea vederii și colesterolul ridicat?

Demența poate apărea atunci când celulele nervoase din creier încetează să mai funcționeze corect, ducând la declinul cognitiv. Bolile cardiovasculare, stilul de viață sedentar, pierderea auzului și alți factori de risc pot provoca o cascadă de schimbări în creier care cresc riscul de demență.

Același lucru este valabil și pentru pierderea vederii și colesterolul LDL ridicat.

„Pierderea vederii netratată poate duce la mai puțină stimulare mentală și angajament social redus, ambele fiind esențiale pentru menținerea sănătății creierului. Este un pic ca și cum ai lăsa un mușchi să slăbească pentru că nu este folosit”, a declarat Joel Salinas, MD, profesor asistent clinic de neurologie la NYU Grossman School of Medicine și director medical la Isaac Health.

„Colesterolul ridicat, pe de altă parte, poate contribui la acumularea de depozite de grăsime în vasele de sânge ale creierului. Acest lucru poate duce la blocaje, reducerea fluxului sanguin și chiar deteriorarea celulelor creierului, toate acestea crescând riscul de demență”, a concluzionat neurologul.

Reducerea riscului de demență

Dacă credeți că ați putea avea oricare dintre acești factori de risc modificabili pentru demență, cel mai bun lucru de făcut este să luați legătura cu medicul.

„Abordarea timpurie a pierderii vederii cu lentile corective, intervenții chirurgicale sau alte tratamente poate ajuta la menținerea angajamentului față de lumea din jurul dumneavoastră, precum și la păstrarea independenței în funcționarea zilnică”, a spus dr. Joel Salinas.

Potrivit specialistului, colesterolul ridicat poate fi adesea gestionat prin dietă, exerciții fizice și medicamente.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite