Vine frigul! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Unde va ninge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat, luni, prognoza valabilă pentru intervalul 23 ianuarie-5 februarie. Astfel, pe parcursul următoarelor două săptămâni vremea va deveni normală pentru perioada din calendar, iar probabilitatea apariției precipitațiilor, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, va fi ridicată pe tot parcursul intervalului în cea mai mare parte din țară.

Vremea se va răci. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Vremea se va răci. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Banat

Vremea se va răci, astfel că de la valori peste cele normale în primele zile (maxime de 6-9 grade Celsius și minime de 0-5 grade Celsius, în medie regională) se va ajunge spre sfârșitul lui ianuarie la valori în jurul celor normale, respectiv 1-3 grade, ziua, și între -4 și -2 grade, noaptea, scrie Agerpres.

După 31 ianuarie, temperatura va înregistra o creștere ușoară, mai ales în timpul zilei. Vor exista precipitații temporare în multe zile din intervalul menționat, determinând un regim pluviometric ușor excedentar în sudul regiunii și apropiat de normal în rest. 

La început vor exista vor fi în special ploi și lapoviță, ulterior vor predomina ninsorile, îndeosebi în intervalul 27 ianuarie- 1 februarie. 

Crișana

Vremea va fi în răcire accentuată, astfel că de la temperaturi peste cele normale perioadei în primele zile, cu 7-12 grade Celsius ziua și 1-6 grade Celsius noaptea, se va ajunge spre sfârșitul lunii ianuarie la valori în jurul celor normale, respectiv 0-3 grade, și între -5 și -2 grade, mediat regional. 

După 1 februarie, sunt apreciate valori diurne de temperatura în creștere ușoară. Probabilitatea pentru precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare, va crește după 28 ianuarie, astfel că în ansamblu regimul pluviometric va fi deficitar în prima săptămână şi apropiat de normal în cea de-a doua. În primele zile ale intervalului de referinţă, doar pe spaţii mici şi trecător, vor fi precipitaţii slabe, mixte (burniţă, ploaie, lapoviţă). 

Transilvania

La începutul intervalului, încă se vor înregistra valori termice peste cele climatologic specifice (în medie, 5 - 10 grade ziua, respectiv între -5 şi 0 grade noaptea).

Din 25 ianuarie, vremea va fi intra într-un proces de răcire semnificativă, astfel că se va apropia de normalul acestei perioade din an, în special în privinţa temperaturilor diurne, ce se vor situa între -2 şi 3 grade; mediat regional, minimele nopţilor vor fi de la -7 la -4 grade, posibil local mai scăzute după data de 29 ianuarie.

Regimul pluviometric va fi deficitar în primele zile când doar izolat şi trecător vor fi precipitaţii slabe, dar din data de 28 ianuarie probabilitatea pentru ninsori va creşte.  

Maramureș

În primele zile, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă, cu valori diurne de 5 - 10 grade şi nocturne între -2 şi 3 grade, în medie.

După 26 ianuarie, vremea va fi în răcire, urmând a se înregistra temperaturi mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv maxime între 0 şi 4 grade, respectiv minime între -6 şi -3 grade, temporar chiar mai coborâte.

În prima săptămână, va fi deficit pluviometric semnificativ, însă după data de 29 ianuarie probabilitatea pentru precipitaţii temporare (predominant ninsori) va fi ridicată.  

Moldova

Vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că regimul termic va deveni cel normal pentru această perioadă din an, în privinţa valorilor maxime încă din data de 24 ianuarie, iar a minimelor în special după 27 ianuarie. Astfel, ziua vor fi temperaturi de la -1 la 3 grade, iar în timpul nopţilor de până la -6 grade, în medie regională.
Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creştere uşoară a valorilor diurne de temperatură. La începutul intervalului de referinţă, regimul pluviometric va fi deficitar şi doar pe spaţii mici se vor semnala precipitaţii slabe, mixte, ce vor favoriza izolat depunerile de polei.

După 28 ianuarie, temporar vor precipitaţii locale, predominant sub formă de ninsoare.  

Dobrogea

Vremea se va răci accentuat încă din prima zi din interval, iar valorile de temperatură, deşi cu oscilaţii de la o zi la alta, se vor situa în general în jurul celor normale. Maximele diurne vor fi în marea lor majoritate între 1 grad şi 4 grade, iar minimele nocturne între -4 şi 0 grade, posibil mai scăzute la finalul lunii ianuarie. Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creştere uşoară a temperaturilor diurne.

La începutul perioadei, pe spaţii mici vor fi precipitaţii slabe, mai ales burniţă, ce vor favoriza izolat depunerile de polei. Probabilitatea pentru precipitaţii (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) pe arii extinse şi moderate cantitativ va fi ridicată în perioada 27 - 29 ianuarie. 

Muntenia

Răcirea accentuată a vremii se va resimţi încă de la începutul intervalului şi cu precădere la valorile diurne care, din data de 24 ianuarie, vor deveni apropiate de cele normale pentru această perioadă din an, respectiv maxime de la 1 grad la 4 grade, mediat regional.

Minimele nocturne se vor încadra între -4 grade şi -1 grad, în medie, cu valori posibil mai scăzute în perioada 30 ianuarie - 1 februarie. După  2 februarie este estimată o creştere a temperaturilor diurne. În primele zile, regimul pluviometric va fi deficitar, doar pe spaţii mici şi trecător urmând a se semnala precipitaţii slabe, mixte ce pot favoriza izolat depunerile de polei.

Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii extinse şi moderate cantitativ (ninsori, lapoviţă şi ploaie) va fi ridicată în perioada 27 - 29 ianuarie.

Oltenia

Vremea se va răci accentuat din data de 24 ianuarie, astfel că valorile temperaturii aerului vor fi, în general, apropiate de cele normale. Maximele diurne se vor situa în marea lor majoritate între 1 grad şi 4 grade, iar minimele nocturne în medie între -3 grade şi -1 grad, posibil mai scăzute la finalul lunii ianuarie.

Pentru primele zile ale lunii februarie este estimată o creştere uşoară a temperaturilor diurne. La începutul intervalului, local vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă. Probabilitatea pentru precipitaţii mai frecvente (predominant sub formă de ninsoare) va fi ridicată în perioada 27 - 28 ianuarie.

Astfel, în ansamblu, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, chiar uşor excedentar în vestul regiunii.

La munte

Vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că valorile de temperatură, deşi cu unele oscilaţii, vor deveni apropiate de cele specifice acestei perioade din an, cu maxime diurne între -5 şi 0 grade, respectiv minime nocturne de la -9 la -5 grade.

Valori mai coborâte se vor înregistra la altitudini mari, unde vremea va fi temporar geroasă. O uşoară creştere a temperaturilor diurne este estimată după data de 2 februarie.

În primele zile, pe spaţii mici şi trecător va fulgui, însă din data de 28 ianuarie va ninge temporar în toate masivele, probabilitatea pentru precipitaţii menţinându-se ridicată până spre finalul celor două săptămâni.

Meteo


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri