Cum va fi vremea până la mijlocul lunii aprilie și ce ne așteaptă la vară. Temperaturile, mai mari decât în 2023

0
Publicat:

Ziua de luni, 8 aprilie, aduce în continuare vreme caldă, iar în vestul țării mercurul din termometre va indica 27 de grade Celsius. Conform Elenei Mateescu, director ANM, luna aprilie este „mai caldă decât în mod obișnuit”.

Vremea se va menține în continuare caldă. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Vremea se va menține în continuare caldă. FOTO Shutterstock (Arhivă)

În continuare și în țara noastră, o vreme caldă pe parcursul acestei săptămâni. Cel puțin până la mijlocul lunii aprilie vorbim de temperaturi cu mult mai mult față de normalul datei din calendar și vorbim, în medie, cu 8°C-10°C față de ceea ce ar fi normal să consemnăm în această perioadă. 

Dacă astăzi (n.red. duminică, 7 aprilie) am consemnat 26°C în partea de vest a țării, am depășit maxima unei zile de vară, mâine (n.red luni, 8 aprilie) deja temperaturile vor fi în creștere în această parte a țării 27°C. 

Începând de miercuri deja să consemnăm valori de 28°C, la început în partea de vest, sud-vest, apoi și în zonele sudice, sud-estice ale țării, astfel încât cea de-a doua lună de primăvară și în țara noastră să fie caracterizată, cel puțin așa cum arată estimările la acest moment, ca fiind o lună mai caldă decât în mod obișnuit după în martie, cea mai caldă din istorie a măsurătorilor meteorologice. 

1 aprilie a adus în țara noastră valori de 31°C, iar la 125 de stații meteorologice am consemnat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 1 aprilie, de când se fac măsurători meteorologice și vorbim de un procent de 75% din totalul stațiilor care monitorizează parametrii meteorologici”, a afirmat Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN. 

Temperaturi și precipitații

Referitor la valorile termice înregistrate în lunile de vară, directorul ANM anunță că mercurul din termometre va indica peste 35 de grade Celsius. 

Cu siguranță, vara va fi caracterizată de valori de temperaturi cu mult peste 35°C. Ne amintim anii anteriori în care vorbeam de posibilitatea ca în fiecare lună, anotimp sau sezon, să depășească recordurile înregistrate în anii anteriori și întotdeauna când aceste valuri de căldură apar mult mai timpuriu, mult mai devreme și sunt mai frecvente, iată, încă din lunile de primăvară, ele se prelungesc cu siguranță și vor avea efecte și în lunile de vară și chiar și debut de primăvară, în condițiile în care există o probabilitate foarte ridicată ca 2024 să înregistreze noi recorduri și să fie potențial mai cald decât 2023, atât la nivel mondial, dar și în țara noastră", a spus Mateescu.

Meteorologul a precizat că, potrivit estimărilor, există șanse mici să cadă precipitații semnificative.

Deja vorbim de instalarea fenomenului de secetă în bună parte din țară. Jumătatea estică a țării și vorbim aici chiar de Moldova, Dobrogea, Muntenia și chiar și zone extinse din Oltenia, la acest moment, înregistrează un deficit de apă, după un an agricol care a debutat la 1 septembrie cu nu început de toamnă secetos. 

A doua jumătate a lunii noiembrie a adus cantități importante de precipitație, însă iarna nu a fost una bogată în precipitații și mai ales a fost una foarte călduroasă. Ne amintim 2023, 2024, sezonul de iarnă cel mai cald din istorie și vorbim de măsurători din anul 1900. 

Așadar, ce se va întâmpla în următoarea perioadă, pentru că estimările indică o probabilitate redusă de a avea precipitații semnificative care să compenseze nevoia de apă. Cu siguranță vor face ca deficitul de apă să se accentueze în zonele în care deja consemnăm nevoia de apă, dar și în extindere, pentru că doar în partea de vest, nord-vest și local în nordul țării vorbim la acest moment de o limită satisfăcătoare în ceea ce privește gradul de aprovizionare cu apă al solului", a mai adăugat Elena Mateescu.

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite