Cât durează episodul de iarna grea cauzat de ciclonul mediteraneean. Când revine vremea bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ciclon mediteranean periculos este prezent asupra teritoriului României, aducând viscol în acest sfârșit de săptămână. Meteorologii anunță când se îndreaptă vremea.

Ninge la înălțimi
Ninge la înălțimi

UPDATE Vremea în zilele următoare. Când scăpăm de efectele ciclonului mediteranean. Anunțul șefei ANM

Fenomenele meteo extreme „vor fi în diminuare” de duminică seară, potrivit directorului general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Vremea din România va rămâne una de iarna, iar temperaturile vor fi scăzute. Detalii aici


Știre inițială

O mare parte din sud-estul Europei, inclusiv România, sunt afectate la sfârșitul acestei săptămâni un ciclon mediteraneean.

În săptămâna 27 noiembrie - 4 decembrie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în jumătatea nordică a țării.

Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice, sud-estice și la munte. 

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor specifice pentru intervalul 4 - 11 decembrie 2023, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice.

Ce aduce ciclonul mediteraneean

De sâmbătă, 25 noiembrie, ora 10.00 și până duminică 26 noiembrie, ora 18.00, se instituie un cod portocaliu de precipitații abundente în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța.

În județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța vor fi precipitații abundente, se vor acumula 50...60 l/mp și izolat 70 l/mp.

Un alt cod portocaliu va intra în vigoare duminică, 26 noiembrie, în intervalul orar 2.00 – 16.00. În județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău, precum și Carpații Meridionali și de Curbură va fi viscol.

În județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale în general de 85...90 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.  

În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 90...110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

Un Cod galben de vreme rea a fost emis pentru sâmbătă, între orele 10.00 – 18.00

În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova precum și în sudul și estul Transilvaniei vor fi precipitații, sub formă de ninsoare la munte, iar în restul zonelor va ploua, apoi treptat, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie) vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor fi de 25...35 l/mp. 

Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60...75 km/h, vor fi intervale cu viscol și vizibilitate scăzută.

Trenurile care circulă pe magistrala Bucureşti-Constanţa vor înregistra întârzieri din cauza restricţiilor impuse de sâmbătă seara de CFR SA, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite