Avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de ninsori şi viscol. Unde și până când sunt valabile | HARTĂ

0
Publicat:

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ şi viscol, valabile pentru mai mult de jumătate din țară.

Vor fi ninsori și viscol. FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea
Vor fi ninsori și viscol. FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea

Mai multe județe din țară au intrat sâmbătă sub incidența unei avertizări Cod galben de cantităţi însemnate de precipitaţii, ninsori şi intensificări ale vântul.

„În jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25...35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, în sud-estul Transilvaniei și în cea mai mare parte a Moldovei, unde se va depune strat de zăpadă și mixte în rest. Vor fi condiții de polei.      Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului, cu viteze de 55...65 km/h. La munte, temporar va fi viscol,iar rafalele vor depăși 60...80 km/h”, precizează ANM.

 Avertizarea Cod galben este valabilă până duminică, 19 noiembrie, la ora 10.

Județele afectate de avertizări. FOTO ANM
Județele afectate de avertizări. FOTO ANM

Două Coduri portocalii

De la ora 10 a zilei de sâmbătă au intrat sub incidența unui Cod portocaliu sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre. Avertizarea este valabilă până duminică, la ora 10.

„În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 85...90 km/h, iar local cantitățile de precipitații vor depăși 40...60 l/mp. Vor fi precipitații mixte și, din a doua parte a nopții, vor predomina ninsorile viscolite.  În bazinul vestic al Mării Negre vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100 km/h” , explică Administraţia Naţională de Meteorologie.

De la ora 14 a zilei de sâmbătă intră în vigoare un Cod portocaliu de intensificări susţinute ale vântului, viscol și vizibilitate redusă în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură, valabil până duminică, 19 noiembrie, la ora 10.

„În intervalul menționat în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80...110 km/h, va ninge și va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m!”, avertizează ANM.

Ce se anunță pentru duminică

O altă avertizare - Cod galben de intensificări ale vântului - va intra în vigoare duminică, 19 noiembrie, la ora 10:

„În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 60...80 km/h. Pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 85...90 km/h”, prognoează ANM.

 Acest din urmă Cod galben va fi valabil până la ora 18 a zilei de duminică.

image

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite