Avertizare meteo de ploi și vânt puternic în toată țara. Unde va ninge

0
Publicat:

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare valabilă până miercuri, de precipitaţii în toată țara, ninsori la munte și intensificări ale vântului.

Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

În intervalul luni, ora 18.00 - miercuri, ora 18.00, aria ploilor se va extinde treptat dinspre regiunile vestice și va cuprinde toată țara.

În jumătatea sudică se vor acumula cantități de apă ce vor depăși pe arii restrânse 20...25 l/mp și izolat 40 l/mp. În zonele de munte vor fi precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1600 m vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, mai consistent în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură.

Temporar, vântul va avea intensificări pe tot parcursul intervalului în majoritatea zonelor, cu viteze în general de 45...55 km/h.

În zona montană înaltă rafalele vor fi de 60...80 km/h cu viteze mai mari, de peste 90 km/h în noaptea de luni spre marți (09/10 ianuarie) în Carpații Meridionali, viscolind ninsoarea și determinând reducerea vizibilității, mai spun meteorologii.

De asemenea, ANM a emis prognoza meteo pe următoarele patru săptămâni. Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale până pe 6 februarie, iar precipitațiile vor fi reduse.  

În săptămâna 9 - 16 ianuarie valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile estice, vestice și sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat pentru Antena 3 CNN că în zona montană vor fi ninsori și se va depune strat de zăpadă.

„Acestea sunt asociate și cu intensificări ale vântului, care pot depăși la rafală 70-90 de kilometri pe oră, în timp ce în restul țării, în zonele joase de relief, mai ales, vorbim de temperaturi ce caracterizează o vreme mai caldă.”, a mai spus ea.

În plus, aceasta precizează că în restul țării va ploua. Cantitățile din „partea de sud-vest, vest, nord-vest a țării, la nivel local, vor depăși 15-20 de litri pe metru pătrat”

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite