Alertă meteo: vremea se schimbă radical. Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii | HARTĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe județe din vest și sud-vestul țării se vor confrunta din această seară cu instabilitate atmosferică accentuată.

Se anunță ploi în vestul țării FOTO Shutterstock
Se anunță ploi în vestul țării FOTO Shutterstock

Meteorologii anunță pentru sâmbătă și duminică temperaturi ridicate, dar și schimbare radicală a vremii. Ei au emis o atenționare Cod portocaliu, valabilă de sâmbătă seara, de la ora 18.00, până duminică, la ora 10.00, de instabilitate atmosferică accentuată, pentru zona de vest și sud-vest.

”În județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj și în zona de munte a județului Vâlcea și Alba vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 70...80 km/h) și pe arii restrânse vijelii puternice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...50 l/mp și izolat de peste 70...80 l/mp”, potrivit ANM.

image

În schimb, va fi caniculă sâmbătă în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și sud-estul Moldovei, iar disconfortul termic se va menține ridicat.

Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Tot sâmbătă, în Banat, Crișana, Oltenia, vestul Transilvaniei și al Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Pe parcursul zilei de duminică instabilitatea atmosferică se va manifesta îndeosebi în jumătatea de est a teritoriului.

Și în Capitală căldura se mai domolește. Valorile termice vor fi în scădere uşoară faţă de intervalul anterior, dar vor caracteriza în continuare o vreme caniculară.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi mai mult senin ziua, dar va deveni variabil cu înnorări spre sfârşitul intervalului când va creşte probabilitatea pentru averse. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 36 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 18 și 20 grade Celsius.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite