România se topește la 41 de grade. Meteorologii anunță când se schimbă vremea radical: unde se anunță potop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul de caniculă se extinde, iar căldura înăbușitoare pune stăpânire pe România. Dacă ieri a fost cod galben de caniculă, astăzi temperaturile vor atinge peste 41 grade Celsius, iar mai multe județe se află sub cod portocaliu.

Zi de foc în România FOTO Shutterstock
Zi de foc în România FOTO Shutterstock

Arşiţa se intensifică şi va cuprinde toată ţara. În sud şi vest va fi cod portocaliu de caniculă. "Suntem sub incidenţa unei mase de aer tropical în extindere şi în intentisificare chiar, acest lucru însemnând disconfort termic din ce în ce mai accentuat. Ne aşteptăm la valori de 38 - 39 de grade Celsius în partea de vest a teritoriului, de 40, poate chiar 41 în partea de sud a ţării noastre", a declarat meteorologul Alina Şerban.  

Căldura sufocantă se va menţine şi sâmbătă în sudul, estul şi centrul ţării, în timp ce în vest sunt anunţate ploi în weekend, iar vremea se va răci. 

Căldura se extinde

Vineri, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valul de căldură se va extinde, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării.

"Va fi caniculă în toate zonele de câmpie şi de podiş, cu maxime ce se vor situa în general între 33 şi 37 grade Celsius, iar aceasta se va intensifica în Crişana şi Banat unde se vor înregistra 37-39 grade Celsius, precum şi în jumătatea de sud a Olteniei şi a Munteniei unde se vor atinge valori de 39-41 grade Celsius. Pe litoral, valorile termice diurne vor fi mai scãzute, de cel mult 27-30 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza în zonele montane unde pe spaţii mici se vor semnala averse slabe şi descărcări electrice", anunță ANM.

Seara şi mai ales noaptea gradul de instabilitate atmosferică (averse torenţiale, decărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului) va fi în accentuare în partea de vest şi nord-vest a teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări mai ales în a doua parte a intervalului, în zona înaltă din vestul Carpaţilor Meridionali unde rafalele vor depăşi 70 km/h şi local, cu viteze mai mici, în sud. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între 15 şi 25 grade Celsius.  

În București va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 39 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 19-22 grade Celsius. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat.

Averse cu caracter torențial

De sâmbătă, vremea se schimbă. Conform ANM, valorile termice vor fi în scădere uşoară în aproape toatã ţara, dar local va mai fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) apropiat sau puţin peste pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 și 38 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării. În vestul şi sud-vestul teritoriului instabilitatea atmosferică se va accentua şi se va manifesta prin înnorări, averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, iar pe alocuri vijelii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 30-40 l/mp şi izolat 50 l/mp. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, iar fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe arii mai restrânse, la intensitate mai mică şi cu o probabilitate mai mare în sud, centru şi nord-vest. Vântul va avea local şi temporar intensificări, mai susţinute pe crestele Carpaţilor Meridionali, unde rafalele vor depăşi 70 km/h. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între 13 şi 21 grade Celsius.

Și în Capitală, căldura se mai domolește. Valorile termice vor fi în scădere uşoară faţă de intervalul anterior, dar vor caracteriza în continuare o vreme caniculară. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi mai mult senin ziua, dar va deveni variabil cu înnorări spre sfârşitul intervalului când va creşte probabilitatea pentru averse. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 36 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 18 și 20 grade Celsius.

Duminică, vreme instabilă

Duminică, 6 august, în majoritatea regiunilor vremea va fi instabilă, iar valorile termice vor continua să scadă, chiar semnificativ în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse şi descărcări electrice în zonele montane, local în jumătatea de nord a teritoriului şi pe suprafeţe mai mici în rest. Ploile vor avea şi aspect torenţial, iar pe alocuri vor fi cantităţi de apă însemnate şi condiţii de grindină. Vântul va avea temporar intensificări, mai ales pe parcursul zilei şi izolat vor fi posibile vijelii. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 22 şi 33 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 şi 22 grade Celsius, mai scăzute în depresiuni.  

În București, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 16 și 18 grade Celsius. Vor fi condiții de averse și descărcări electrice.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite