Canicula, dușmanul persoanelor cu boli cardiovasculare

0
Publicat:

Temperaturile sufocante revin în forță, de miercuri, la fel și instabilitatea atmosferică.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

În Capitală, atât miercuri, cât și joi, disconfortul termic va fi accentuat; temperatura maximă se va situa între 35 și 37 de grade Celsius, iar cea minimă va fi de 20-22 de grade Celsius. Temporar, miercuri, se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Canicula suprasolicită inima 

Temperaturile extreme pot aduce probleme serioase pacienților cu boli cardiovasculare. „Atunci când o persoană se expune la temperaturi ridicate, în zilele de caniculă, organismul – pentru a efectua termoreglarea (menținerea temperaturii constante) – suprasolicită aparatul cardiovascular prin creșterea debitului cardiac și prin scăderea tensiunii arteriale, prin intermediul vasodilatației“, explică dr. Anca Simona Tâu, medic primar cardiolog, doctor în medicină.

O consecință principală a expunerii la soare este deshidratarea – adică eliminarea unor cantități mari de apă și electroliți, secundar transpirației excesive, care ar trebui evitată printr-o hidratare eficientă. „Totodată, o mare parte a pacienților cu boli cardiovasculare au în medicație diuretice, în vederea eliminării excesului de apă. Acestea, alături de expunerea la temperaturi extreme, reprezintă un alt factor al deshidratării“, adaugă medicul cardiolog.

Potrivit specialistului, un alt risc al persoanelor cu boli cardiovasculare este cel al oscilațiilor tensionale și al decompensării bolilor cardiace. În aceste condiții, recomandările includ evitarea expunerii la soare în perioadele critice ale zilei, respectiv între orele 11.00 și 18.00. Adăpostirea în spații răcoroase, eventual cu aer condiționat; consum ridicat de lichide, fructe și legume. Trebuie evitate alcoolul, cofeina – acestea agravând deshidratarea.

Sunt de preferat îmbrăcămintea lejeră, din bumbac, acoperirea capului cu pălărie sau șapcă de culoare deschisă, utilizarea cremelor cu factor de protecție UV.

De evitat sunt și activitățile fizice în aer liber în zilele caniculare. Medicul recomandă bolnavilor cardiaci să nu-și schimbe medicația cardiovasculară decât cu acordul medicului curant.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite