Alertă meteo: cod portocaliu de vânt, cu rafale de peste 120 km/h. Ninsorile pun stăpânire pe toată țara

0
Publicat:

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cod portocaliu pentru județele Caraș-Severin și Hunedoara, în timp ce o altă avertizare de viscol se află în vigoare în 20 de județe, parcursul zilei de sâmbătă. Meteorologii au emis sâmbătă un cod portocaliu de vânt la munte, rafale de peste 120 km /h, valabil până la ora 16.00.  

Vânt puternic la munte FOTO Shutterstock
Vânt puternic la munte FOTO Shutterstock

Codul de vânt puternic vizează zone din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara. În acelaşi timp, mai este în vigoare un cod galben de vânt în județul Suceava. "Valabil de la: 27-01-2024 ora 10:20 până la: 27-01-2024 ora 16:00, în județul Caraş-Severin, zona de munte de peste 1800 m. În județul Hunedoara, zona de munte de peste 1800 m, se vor semnala intensificări puternice ale vântului care vor depăși la rafală 120 km/h”, a anunțat ANM.

Ninsori și precipitații mixte

Sâmbătă, 27 ianuarie, conform meteorologilor, vremea va fi în general închisă şi se vor semnala precipitaţii în nordul, centrul şi estul ţării şi pe arii restrânse în rest. La munte va ninge, în Maramureş, Transilvania, Moldova şi Dobrogea vor predomina ninsorile, iar în celelalte regiuni vor fi precipitaţii mixte. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 10…15 l/mp şi izolat 25…30 l/mp în masivele nordice ale Carpaţilor Meridionali.

Vântul va avea intensificări pe parcursul zilei şi în prima parte a nopţii în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, în nord-vestul Munteniei şi în sudul Banatului, cu viteze în general de 55…65 km/h. În Transilvania vor fi intervale de timp în care va ninge viscolit. În Carpaţii Occidentali, Meridionali şi de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vor fi rafale de 90…110 km/h, viscol şi vizibilitate redusă. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 0 şi 8 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 şi 1 grad. Pe suprafeţe mici se va forma ceaţă, cu o probabilitate mai ridicată în sudul şi centrul teritoriului.

În București, cerul va avea înnorări şi trecător se vor semnala precipitaţii slabe mixte. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 4…6 grade, iar cea minimă de -4…-2 grade. Presiunea atmosferică va fi variabilă în prima parte a intervalului, apoi va creşte.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite