Vine potopul. Coduri roșii, portocalii și galbene de furtuni și inundații în jumătate de țară | HARTĂ

0
Publicat:

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru intervalul 12 iunie, ora 10.00 - 13 iunie, ora 12.00, avertizări de Cod galben, portocaliu și chiar roșu de instabilitate atmosferică temporar accentuată în mai multe zone ale țării.

Vremea va fi capricioasă până la finalul lunii FOTO Shutterstock/Suliman Razvan
Vremea va fi capricioasă până la finalul lunii FOTO Shutterstock/Suliman Razvan

Pe de altă parte, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a transmis avertizări similare, dar de inundații pentru aceleași zone care vor fi lovite de furtuni.

Concret, conform ANM, în intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia, Transilvania, nord-vestul Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și în Carpații Occidentali. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. Pentru aceste fenomene, experții ANM au emis o avertizare de Cod galben.

În zona de munte a județelor Timiș, Cluj, Arad, Bihor, Argeș, Dâmbovița, Brașov și Prahova avertizarea trece în Cod portocaliu deoarece aici se vor înregistra averse torențiale și izolat căderi de grindină, iar local cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 60 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1-3 ore). În fine, cele mai violente fenomene meteo se vor înregistra în județele Mehedinți și Gorj și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Vâlcea și Hunedoara, unde vor fi averse torențiale și abundente, iar cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte de timp sau prin acumulare 70...80 l/mp. Drept urmare, pentru aceste zone s-a emis o avertizare de Cod Roșu.

FOTO Captură meteoromania.ro
FOTO Captură meteoromania.ro

La rândul lor, experții INHGA au emis trei avertizări de inundații. Cea mai grea situație din punct de vedere hidrologic se va înregistra în intervalul 12.06.2023, ora 20.00 - 13.06.2023, ora 12.00, pe râurile din bazinele hidrografice Nera, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Dolj, Mehedinţi şi Caraş-Severin) –, Desnăţui, Jiu, Gilort, Motru și Olteţ, zone pentru care a fost emis un Cod roșu de inundații.

FOTO Captură INHGA
FOTO Captură INHGA

„Cursurile de apă să fie monitorizate în permanență, iar toate utilajele și echipele să fie gata de acțiune unde este necesar“, a transmis ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna.

În acest context, specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) dau o serie de sfaturi pentru cetățenii din zonele care vor fi afectate de manifestările meteorologice violente. Între altele, cetățenii sunt sfătuiți să curețe șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații, dar și să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie. „În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile apelor“, au mai transmis experții IGSU.

Meda Andrei, meteorolog ANM, a explicat pentru „Adevărul“ că vremea va fi capricioasă până la finalul lunii. „Vom avea vreme instabilă toată luna. Totuși, nu putem vorbi de o atmosferă mohorâtă, în general. Ploi se vor înregistra, de obicei, seara și în cursul nopților“, a declarat meteorologul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite