VIDEO Summitul informal UE, bun pentru campania electorală, nu şi pentru comercianţii din Sibiu: „Business... pe ziua de azi, nu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summit Sibiu / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 9 mai 2019

Joi, 9 mai, a avut loc în Sibiu, cu mare fast, Summitul informal al Şefilor de Stat sau Guvern din Uniunea Europeană. La summit au participat şefi de stat sau de gurven din 27 de ţări membre ale Uniunii, printre care: cancelerul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, dar şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Sute de oamenii s-au adunat în Piaţa Mare din Sibiu pentru a asista la sosirea oficială a liderilor europeni. Aceştia au venit echipaţi cu steagurile Uniunii Europene şi României, aplaudând şi strigând mesaje de încurajare precum: ”Europa! Europa!”, ”Vă iubim!”. Mulţi dintre ei s-au declarat emoţionaţi de eveniment: ” Este o mare bucurie, sunt foarte emoţionată şi o mare onoare. E un lucru care ţi se poate întâmpla o dată în viaţă.”

 În public s-au aflat şi câţiva protestatari veniţi din Germani, Austria, Belgia, Ungaria, dar şi România. Aceştia au protestat împotriva încălzirii globale şi au vrut să îi îndemne pe liderii europeni să trateze cu seriozitate actuala situaţie a climei: „Vrem ca liderii europeni să adopte legi  care să asigure viitorul nostru şi să facă lupta înmpotriva încălzire globale prioritatea numărul unu a Uniunii Europene.”

Deşi gătit de sărbătoare, centrul istoric al Sibiul a rămas cu magazinele goale sau închise din cauza măsurilor foarte stricte de securitate. Majoritatea restaurantelor sau localurilor au afişat programe speciale sau „de summit” în perioada 8 – 9 mai, iar puţinele afaceri care erau deschise nu s-au bucurat de clienţi: „Astăzi chiar un pic mai rău, am deschis mai târziu şi asta ne-a afectat puţin. Business... pe ziua de azi nu.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite