VIDEO Marşul Chitarelor, la patru ani de la tragedia din Colectiv: „Cei vinovaţi dansează pe scaune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos Octav Ganea
FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Peste o mie de persoane au ignorat ploaia şi au ajuns, miercuri seară, în faţa fostei fabrici Pionierul din Capitală, într-un marş al tăcerii în memoria celor 65 de tineri care în urmă cu patru ani au murit din cauza incendiului din Clubul Colectiv.

Marşul a fost deschis de un banner pe care scrie „Acceptăm lucruri de neacceptat“, un citat atribuit lui Jean Chelba, tatăl unuia dintre tinerii morţi ]n urma incediului. Pe o pancartă de mari dimensiuni se putea citi: "#COLECTIV", "Capul lui Arafat vrem!", Arafat - demisia" şi o declaraţie a lui Raed Arafat din 2018:`"Putem demonstra orice secundă că intervenţia de la Colectiv era în parametri. Chiar peste parametrii care ar fi putut să facă alte ţări din jurul nostru".

Manifestaţia a pornit din Piaţa Unirii şi s-a îndreptat spre vechea fabrică Pionierul, locul în care se afla clubul Colectiv. Oamenii au mers în tăcere, cu cruci şi făclii, fără scandări. Ajunşi în piaţa din faţa clubului, au aprins candele şi lumânări.

Maria Popa, mama lui Adrian Popa, a venit la marşul tăcerii cu speranţa că cei vinovaţi vor fi pedepsiţi.

„A decedat la Colectiv chiar fiul meu Popa Adrian, după şapte zile [de la tragedie]. După patru ani de zile, cei care sunt vinovaţi nu sunt traşi la răspundere. Au murit tineri, tineri, foarte mulţi tineri. Cei vinovaţi dansează pe scaune.”

Pe data de 30 octombrie, s-au împlinit patru ani de la tragedia din clubul Colectiv. În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul - 65 de morţi. Tânărul, a cărui prietenă a murit în Colectiv, s-a sinucis. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite