VIDEO Declaraţiile preşedintelui Băsescu despre misiunea româncelor de a face copii ar putea fi analizate de Consiliul pentru Combaterea Discriminării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul Darie Cristea şi preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, au discutat la Adevărul Live despre îndemnul către procreere adresat, marţi, de preşedintele Băsescu femeilor din România. Preşedintele CNCD a explicat că instituţia pe care o conduce s-ar putea autosesiza în cazul declaraţiilor preşedintelui, iar Cristea consideră că îndemnul preşedintelui este unul „populist”.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu femeile de afaceri din România că natalitatea este o misiune pe care româncele trebuie să şi-o asume, altfel până în 2030 structura populaţiei se va schimba consistent, „având în vedere că minoritatea romă este extrem de productivă”.

„Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (...) Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie”, a continuat preşedintele Băsescu.

Preşedintele CNCD consideră însă că asumarea unui copil nu este doar responsabilitatea femeii şi că reprezentanţii Consiliului s-ar putea autosesiza în cazul declaraţiilor preşedintelui. „E drept că problema natalităţii este una firească şi da, cel mai probabil în câţiva ani forţa de muncă va proveni din rândurile minorităţilor, însă asta nu înseamnă că femeia româncă trebuie să îşi asume singură reglarea demografică”, a spus Csaba Asztalos.

Deşi Consiliul nu s-a autosesizat încă în cazul declaraţiilor preşedintelui Băsescu, Asztalos spune că acest lucru este încă posibil dacă unul dintre membrii va hotărî să ia în discuţie această problemă. În plus, orice reprezentant al societăţii civile poate depune o plângere la Consiliu şi atunci declaraţiile preşedintelui vor fi obligatoriu luate în discuţie.

Traian Băsescu poate intra în vizorul Consiliului pentru Combaterea Discriminării

Sociologul Darie Cristea recunoaşte că problema declinului demografic este greu de abordat, dar că aceasta este o realitate în toate ţările europene. Deşi problema natalităţii este inclusă în strategiile de securitate, acest lucru este adesea criticat, întrucât primele state care au luat în calcul rata natalităţii în politicile de securitate au fost statele totalitare.

„Probabil că ar trebui să ne concentrăm mai mult pe politicile de susţinere a familiei, şi mai puţin pe declaraţii de genul acesta. Însă, trebuie să recunosc aceste declaraţii atrag şi un anumit tip de public”, a mai adăugat sociologul.

Traian Băsescu a mai fost acuzat o dată de discriminare şi rasism după episodul „ţigancă împuţită”. Atunci Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării stabilea că gestul preşedintelui ar reprezenta o contravenţie şi a decis sancţionarea cu avertisment a acestuia. Băsescu a contestat decizia la Curtea de Apel, dar judecătorii i-au respins contestaţia ca neîntemeiată. Ulterior, preşedintele a atacat cu recurs hotărârea la Curtea Supremă. Magistraţii de aici au admis recursul, dar au subliniat că formularea cu care s-a adresat şeful statului unui reporter este discriminatorie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite