VIDEO Egalitatea genurilor. România pe ultimul loc în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul European pentru Egalitatea Genurilor (EIGE) a făcut public primul Index de Egalitate a Genurilor la nivelul UE, un  instrument amănunţit de evaluare a diferenţelor dintre bărbaţi şi femei în mai multe sectoare ale vieţii, cum ar fi salariile, educaţia, sănătatea şi puterea de influenţă.

„Acest instrument unic de evaluare susţine demararea unor politici ale UE pe o bază argumentată, şi de asemenea sugerează că priorităţile politice ale Uniunii ar trebui să se orienteze spre obţinerea unei Europe cu o totală egalitate a genurilor.” a declarat Virginija Langbakk, directorul EIGE.

Ceea ce a scos la iveală această evaluare este surprinzător pentru continentul european, cu o societate în care importanţa egalităţii de gen a fost recunoscută încă din primele zile ale UE. Uniunea Europeană a înregistrat un scor total de 54, în condiţiile în care 100 reprezintă egalitatea absolută a genurilor şi 1 este lipsa egalităţii.

Suedia a înregistrat cel mai mare scor general, şi anume 74,3, plasând Scandinavia în topul egalităţii genurilor, alături de Danemarca cu 73,6 şi Finlanda cu 73,4, celălalte două ocupante ale podiumului în Indexul realizat de EIGE.

România se află pe ultimul loc în clasamentul statelor membre evaluate, cu un scor general de numai 35,3, urmată de Bulgaria cu 37 şi Grecia 40.

EIGE a evaluat cele 27 de ţări membre pe baza a 6 criterii care au fost considerate esenţiale pentru egalitatea genurilor: munca, banii, cunoştiinţele, timpul, sănătatea şi puterea.

Sănătatea este aria în care există cele mai mici diferenţe de gen atât la nivelul general al UE, cu un scor de 90,1, cât şi statal în ţările membre. Irlanda este statul cel mai aproape de egalitatea absolută a genurilor în domeniul sănătăţii- care evaluează speranţa de viaţă, accesul la serviciile medicale, şi altele- punctând 96,4. România are 84 de puncte în domeniul sănătăţii, care este de altfel cel mai mare scor din cele 6 arii de evaluare.

La nivelul UE, domeniul puterii decizionale este cel care are cel mai mic scor, 38, fiind considerat un punct de vulnerabilitate în calea unei Europe egale din punct de vedere al genurilor. Acest lucru este observat în special reprezentarea femeilor şi a bărbaţilor în consiliile de conducere şi administraţie ale celor mai importante companii – numai 23,3.  

Un domeniu în atât UE cât şi statele membre au punctat un scor foarte scăzut este timpul, 38,8, un domeniu care a fost evaluat pe baza organizării timpului, fiind observată o mare disproporţie între timpul pentru activităţile de îngrijire şi muncă, şi cel rămas liber, pentru activităţi recreative. România obţine în această arie cel mai mic scor al sau 17,8, dar şi comparativ cu celălalte state membre şi UE.

În 2010, Guvernul României a aprobat Strategia Naţională pentru Şanse Egale între Femei şi Bărbaţi pentru 2010-2012, şi Planul General de Acţiune pentru implementarea acestei Strategii. Ea îşi propune să îmbunătăţească politicile pentru egalitatea genurilor în toate domeniile şi practicile de la nivel naţional, pentru a stimula realizarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi la orice nivel în economie, sectorul social, politică sau viaţa culturală.

 “Statisticile despre diferenţele dintre genuri ne ajută să înţelegem mai bine obstacolele pe care trebuie să le doborâm pentru a face toţi cetăţenii cu adevărat egali, iar Indexul de Egalitate a Genurilor realizează exact acest lucru. În lupta pe care o ducem împotriva şomajului, crearea unor oportunităţi bune de muncă pentru femei este o chestiune de dreptate, şi în acelaşi timp este benefic pentru societate şi eficient pentru economie” a declarat Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European.  

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite