UPDATE Peste 200 de pensionari au protestat în faţa Guvernului, nemulţumiţi de starea de sărăcie în care trăiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii protestează, nemulţumiţi de pensiile mici FOTO Vali Ivan
Pensionarii protestează, nemulţumiţi de pensiile mici FOTO Vali Ivan

Peste 200 de pensionari, nemulţumiţi de starea de sărăcie în care trăiesc, au protestat, joi, în Piaţa Victoriei, cerând guvernanţilor să asigure vârstnicilor un trai decent, în condiţiile în care pensia medie este de 796 de lei, fiind cea mai mică din Europa de Est.

Protestatarii au cerut desfiinţarea pensiilor privilegiate, asta pentru că 2,8 milioane de vârstnici supravieţuiesc cu venituri sub nivelul de trai decent. 

„În ţara cu cea mai mare creştere economică din UE, pensionarii civili din România au pensia medie de numai 796 de lei, fiind cea mai mică din Europa de Est. Ungaria, Cehia, Slovacia şi Croaţia au pensia dublă, iar Polonia, de trei ori mai mare faţă de România. Ce să mai spunem de Luxemburg, care asigură o pensie medie de 17 ori mai mare decât la noi”, au declarat protestatarii. 

Potrivit acestora, pensia reală din anul 2014 a fost mai mică decât cea din 2009, iar cu pensia de acum, pensionarii cumpără mai puţine alimente şi medicamente decât puteau să ia în 2009. Aceştia au precizat că deşi s-a spus că România a avut creşterea economică cea mai mare din UE, aceasta nu a însemnat şi o creştere a nivelului de trai, prevăzută de articolul 47 din Constituţie.

Starea de sănătate a vârstnicilor, tot mai precară 

„Din cauza sărăciei, starea de sănătate a vârstnicilor este din ce în ce mai precară, mortalitatea şi morbiditatea sunt tot mai mari, numărul total al pensionarilor civili scăzând astfel la de la şase milioane, cât erau acum 12 ani, la numai 5,18 milioane, cât sunt acum, iar numărul biletelor de tratament a scăzut an de an, de la 360.000 cât erau în 2004, la 200.000 în ultimii ani”, au explicat pensionarii. 

„Menţinerea fixă a limitei de impozitare a pensiilor a condus la impozitarea anuală a unui număr tot mai mare de pensionari, dezicând astfel scopul iniţial (din 2013) de impozitare doar a pensiilor mari. Din cauza sărăciei, starea de sănătate a vârstnicilor este din ce în ce mai precară, mortalitatea şi morbiditatea sunt tot mai mari, numărul total al pensionarilor civili scăzând astfel de la 6 milioane cât erau acum 12 ani, la numai 5,18 milioane acum”, se arăta miercuri într-un comunicat de presă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite