UPDATE Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv. Daniel Tudor, fostul şef al CSA, cercetat şi el în dosarul „Carpatica“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri este acuzat, printre altele, de dare de mită şi cumpărare de infuenţă  Foto Adevarul
Omul de afaceri este acuzat, printre altele, de dare de mită şi cumpărare de infuenţă  Foto Adevarul

Omul de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica Asig, a fost dus miercuri în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, instituţie care a luat decizia arestării sale preventive, după ce a fost reţinut marţi seară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la fals şi uz de fals.

UPDATE Ilie Carabulea şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată de Tribunalul Bucureşti, miercuri seară, la propunerea procurorilor DNA care instrumentează dosarul "Carpatica".Prin aceeaşi hotărâre a instanţei, Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig, a primit interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.

UPDATE Daniel George Tudor, fost vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, este urmărit penal în dosarul „Carpatica“, în care au fost reţinuţi Ilie Carabulea, Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea.

Tudor este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Gruparea infracţională, din care fac parte Ilie Carabulea Ilie, Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea, a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi Daniel George Tudor, funcţionari cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul ASF.

Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada martie - aprilie 2013, Tudor, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcţionarii ASF care evidenţia deficienţe grave la societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15 milioane de euro şi suspendarea autorizării de funcţionare, până la remedierea deficienţelor.


În acelaşi dosar, anchetatorii au cerut arestarea preventivă şi a fostului director al Caspatica Asig, Marian Mîrzac, în prezent membru în Consiliul ASF, dar şi a preşedintelui Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, membru în CA Carpatica Asig, Radu Mustăţea.

Directorul Carpatica Asig, Ina Crudu, vizată în acest dosar a arătat printr-un comunicat de presă că procedurile anchetatorilor nu influenţează activitatea companiei şi că informaţiile apărute prejudiciază „într-un mod nejustificat activitatea companiei”.

„Evaluarea profesionalismului companiei se face prin prisma rezultatelor obtinute in activitatea desfasurata si in serviciile acordate asiguratilor, care continua sa reprezinte o prioritate pentru noi. In ceea ce priveste ancheta in derulare, vom oferi  tot sprijinul autoritatilor pentru a avea datele necesare stabilirii unor concluzii concrete”, a afirmat Ina Crudu.

Ilie Carabulea, proprietarul Atlassib S.R.L. şi S.C. Transcar S.R.L.,societăţi prin intermediul cărora deţine şi controlează în mod indirect societatea de asigurări Carpatica Asig S.A., este urmărit penal de DNA, find acuzat de cumpărare de influenţă, dare de mită, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, instigare la fals şi uz de fals.

De asemenea, anchetatorii au anunţat că în acest dosar s-a început urmărirea penală şi împotriva soţiei ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Elena Laura Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (A.S.F) este acuzată de abuz în serviciu după ce ar fi aranjat un interviu pentru ocuparea funcţiei de director general în cadrul unei societăţi de asigurări.

Totodată, Marian Mîrzac este urmărit penal pentru luare de mită, trafic de influenţă, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, Radu Mustăţea este urmărit penal pentru comlicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, uz de fals.

Mai mult, Ovidiu Ioan Giurgea, funcţionar în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, a fost pus sub învinuire, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, Marian Mîrzac împreună cu Ilie Carabulea, ar fi reuşit, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale făcute de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) asupra activităţii Carpatica Asig, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave. 

„În acest scop, cei doi au recurs la stimularea financiară a mai multor funcţionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi. În acest context, în cursul lunii iunie 2013, Marian Mîrzac a făcut demersuri pentru a o influenţa pe Laura Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul A.S.F., astfel încât o anumită persoană să ocupe funcţia de director al societăţii de asigurări, cu nerespectarea condiţiilor legale”, se arată într-un comunicat al DNA.

De asemenea, anchetatorii susţin că Ilie Carabulea l-a promovat şi susţinut financiar, în mod constant pe Marian Mîrzac, pentru a fi ales în conducerea A.S.F., iar din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii instituţiei, ocupată de acesta din 24 aprilie 2013, Mîrzac a făcut demersuri pentru a asigura protecţia societăţii de asigurări şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor.

Mai mult, Carabulea l-a desemnat ca intermediar în relaţia cu Marian Mîrzac, pe Radu Mustăţea care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă.

Gruparea a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi un alt funcţionar cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul A.S.F.  

Concret, arată procurorii, în schimbul protecţiei oferite societăţii de asigurări, Mîrzac a primit, în luna mai 2013, un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro sub ascunderea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare între acesta şi societatea de asigurări, iar în luna august 2013, a primit suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), sumă de bani justificată prin invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administraţie al societăţii de asigurări.

În schimbul acestora, Marian Mârzac, având calitate de membru al Consiliului de conducere al A.S.F. şi atribuţii în sensul supravegherii şi controlului legalităţii funcţionării societăţilor de asigurări, ar fi reuşit să influenţeze concluziile a două controale dispuse de autoritatea susmenţionată, să coopteze diverşi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din cadrul A.S.F. în grupul infracţional constituit şi să divulge informaţii care nu erau destinate publicităţii în scopul favorizării societăţii de asigurări.

Pe 1 august 2013,  Ovidiu Giurgea, funcţionar în cadrul A.S.F., la solicitarea lui Mîrzac, a furat un document transmis greşit către A.S.F. de o angajată a societăţii de asigurări, document care arăta încălcări grave ale normelor A.S.F. de către angajaţi ai societăţii. În acelaşi context, Giurgea a şters din registrul instituţiei numărul de înregistrare al documentului respectiv transmis prin fax şi l-a şters din memoria aparatului. Situaţia în care respectivul document ar fi fost adus la cunoştinţă conducerii A.S.F. ar fi impus declanşarea, în mod obligatoriu, a unui control activităţii societăţii de asigurări.

Anterior, în perioada martie - aprilie 2013, un funcţionar cu atribuţii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, devenită ulterior A.S.F , a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcţionarii instituţiei care evidenţia lipsuri grave la societatea de asigurări, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital de 15.000.000 euro şi suspendarea autorizării de funcţionare, până la remedierea deficienţelor.

Stiri pe aceeaşi temă:

UPDATE Trei membri ai reţelei Carabulea au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie

Cine sunt „greii“ reţelei Carabulea, implicaţi în dosarul de corupţie deschis de DNA

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite