UPDATE FOTO Gigi Becali, convins că ar fi graţiat „a treia zi”, dacă Ponta ajunge preşedinte. Latifundiarul a fost eliberat din penitenciar pentru 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigi Becali a fost eliberat pentru 24 de ore din Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa. El este obligat să se întoarcă în arest marţi la ora 8.30. În jurul orei 11.20 finanţatorul Stelei a ajuns la locuinţa lui din Pipera, Ilfov. Aici a declarat că nu vrea graţierea acum, însă este sigur că în cazul în care Victor Ponta va ajunge preşedinte, „a treia zi vor fi eliberaţi Gigi Becali şi Gică Popescu”.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat la Buzău, că, dacă preşedintele Traian Băsescu va dori să-l graţieze pe Gigi Becali, Ministerul Justiţiei va da aviz pozitiv, şeful Guvernului adăugând că "se bucură" că Becali "este măcar pentru o zi alături de familie".

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că, în opinia sa, "suferinţa" lui Gigi Becali, care este încarcerat încă de anul trecut, ar fi "destul", însă graţierea nu stă în mâinile sale, ci ale preşedintelui ţării, potrivit Mediafax.

UPDATE Antrenorul echipei Steaua, Laurenţiu Reghecampf, şi mai mulţi jucători stelişti s-au întâlnit cu Gigi Becali, la reşedinţa acestuia din Pipera. 

Jucătorii care l-au vizitat pe finanţatorul Stelei au fost Iasmin Latovlevici, Fernando Varela, Ciprian Tătăruşanu, Adrian Popa, Florin Gardoş, Alexandru Chipciu, Cristian Tănase şi Mihai Pintilii.

UPDATE Gigi Becali a mai declarat că, în cazul în care va ieşi Victor Ponta preşedinte, atât el cât şi Gică Popescu vor fi eliberaţi din penitenciar.

„Fac şi un apel către primul ministru. Dă graţierea şi îţi va da Dumnezeu fără chinuri. Nu sper însă într-o graţiere acum. Dar dacă iese Victor Ponta preşedinte, a treia zi vor fi eliberaţi Gigi Becali şi Gică Popescu", a spus omul de afaceri.

UPDATE „Dacă cineva mă înjură, imediat mă cutremur în inima mea pentru că am aruncat tot ce a fost urât în mine. Vreau toată Ţara Românească să fie becalizată, pentru că dacă va fi becalizată va fi numai mântuire”, a spus Becali când a ajuns la cimitir.

Mai mult, acesta a declarat că a trimis mai multe scrisori prin care a cerut iertare mai multor persoane, inclusiv preşedintelui Traian Băsescu.

„Pentru că nu am avut ocazia să mă împac cu cine m-am certat, am trimis scrisori la preşedinte, lui Dumitrescu, îi cer iertare doamnei Pora, lui Tăriceanu, lui Chiliman şi la toţi cei pe care i-am jignit şi i-am supărat. Eu păcate nu vreau să mai fac. Pe mine nu mă mai interesează politica”, a spus omul de afaceri. 

UPDATE În drum spre cimitir, acesta s-a oprit la celebrul bar din Pipera unde şi-a salutat un prieten.

„În celulă eu am stat cu Hristos. Nu pot fi supărat pe Hristos”, a precizat Becali.

„Crezi că poţi să fii fericit când plăteşti 15 milioane de euro în ţara ta şi după nu te lasă să îţi vezi familia un an de zile. Judecătorii de la Curtea Supremă nu au zis să te condamne să îţi moară mama, să îşi distrugi nevasta şi copii”, a mai spus Gigi Becali.

Omul de afaceri a ajuns la locuinţa sa din Pipera în jurul orei 11.20.

„Programul meu este: familie, cimitir, Poliţie. Mâine la ora 9.00 trebuie să fiu la Porta Albă, de fapt cu jumătate de oră mai devreme, adică la 8.30. O să ies să vorbesc cu voi (presă - n.r). Trebuie să se obişnuiască lumea că nu sunt un câine care să fie arătat când vrea cineva, sunt om, nu sunt un sălbatic. Numai Dumnezeu poate să mă arate când vrea şi cum vrea”, a declarat Gigi Becali la intrarea în reşedinţa sa din Pipera.

Acesta le-a cerut jurnaliştilor să îi lase familia în pace. „Lăsaţi-mi familia, o să rămân eu cu voi până la adânci bătrâneţi”, a spus omul de afaceri.  

Poate merge oriunde

Surse judiciare au declarat luni că Gigi Becali a fost eliberat în această dimineaţă, pentru 24 de ore, de conducerea Penitenciarului Poarta Albă. Acesta trebuie să se prezinte la o secţie de poliţie pentru ca oamenii legii să îi semneze biletul de eliberare. 

Comisia penitenciarului a admis în aprilie una dintre cererile înaintate de omul de afaceri. El a fost astfel recompensat pentru bună purtare, după ce a participat la activităţi şi a respectat regulamentul penitenciarului.

Potrivit legii 275/2006, „persoanele private de libertate care au avut o conduită constant pozitivă pot fi recompensate cu permisiunea ieşirii din penitenciar pe o durată determinată".

Legea arată că, atunci când se întorc înapoi în penitenciare, deţinuţii sunt supuşi în mod obligatoriu unui examen medical şi unui control amănunţit, corporal şi al bagajelor. 

În cazul în care deţinuţii nu se întorc la timp la închisoare, aceştia sunt daţi în urmărire şi sunt sesizate organele de poliţie. 

Gigi Becali poate merge cu orice mijloc de transport doreşte şi oriunde pe teritoriul ţării, singura interdicţie în acest sens fiind să nu părăsească România.

Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul „Schimbul de terenuri” şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până pe 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia. Finanţatorul FC Steaua execută pedeapsa în regim deschis.

El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.

Instanţa a respins şi cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali pe motiv că acesta ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la coloană.

Becali a angajat un avocat portughez care îl va reprezenta inclusiv la CEDO

Nemulţumit de condiţiile din Penitenciarul Poarta Albă, patronul Stelei şi-a angajat un avocat portughez, profesorul Jose Preto, care îl va reprezenta la Curtea Europenă a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Acesta este specialist în drept penal.

Becali este revoltat că nu beneficiază pe deplin de regimul deschis de executare a pedepselor şi atrage atenţia şefilor închisorii că are dreptul să iasă la muncă fără să fie supravegheat în permanenţă, că poate să folosească nestingherit un telefon mobil şi să primească permisie.

„Pentru autorităţi! Respectaţi legea şi regulamentul de aplicare a executării pedepselor", a spus Becali.

Avocatul Jose Preto susţine că procedurile au fost încălcate în timpul proceselor lui Becali.

Mai mult, George Becali a decis să găzduiască în palatul său din Capitală o asociaţie internaţională a avocaţilor ortodocşi care să lupte pentru drepturile deţinuţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite