UPDATE Fostul şef al DGIPI Gheorghe Nicolae, urmărit penal de procurorii DNA într-un dosar de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Gheorghe Nicolae, fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), a fost, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie. Procurorii i-au adus la cunoştinţă că împotriva sa a fost declanşată urmărirea penală. Aceeaşi măsură a fost luată şi pentru alţi trei angajaţi din DGIPI.

Gheorghe Nicolae a stat în sediul DNA aproape o oră, iar acesta a refuzat să dea declaraţii în faţa presei.

„Nu pot să vă spun nimic. Este o cercetare în curs”, a spus Nicolae la plecarea de la DNA. Potrivt DNA, Gherghe Nicolae este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi două infracţiuni de  deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale).

Alături de acesta mai sunt cercetaţi Nicolae Gabriel Pavel, comisar şef de poliţie, la data faptei  şef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), (pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată), Dănuţ Marian Iacob, comisar şef, la data faptei şef al Diviziunii Administrative în cadrul DIPI (deturnare de fonduri, în formă continuată - trei acte materiale) şi Nelu Zărnescu, chestor principal de poliţie, la data faptei adjunct al şefului DIPI, cu rang de subsecretar de stat (deturnare de fonduri, în formă continuată - două acte materiale).

A folosit fondurile DIPI pentru protococol

Potrivit actului de urmărire penală, în vara anului 2015, Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul DIPI şi Pavel Gabriel-Nicolae, şef al serviciului juridic, prin întocmirea documentaţiei aferente, au contribuit la achiziţionarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activităţi.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea bunurilor din fondurile operative, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penala a infracţiunilor de corupţie.

Prejudiciul este estimat de procurori la 410.000 de lei. Totodată, în perioada 2014 - 2015, Nicolae Gheorghe, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 238.173,47 lei, alocată DIPI pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

În aceeaşi manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei şi Nelu Zărnică şi Marian-Dănuţ Iacob, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.
 

Gheorghe Nicolae, demis de premier

Săptămâna trecută, premierul Dacian Cioloş l-a demis pe şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Nicolae Gheorghe.

Decizia premierului a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, la data de 10 februarie, premierul l-a eliberat pe Nicolae Gheorghe din funcţia de secretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI.

În document este menţionat faptul că decizia premierului a fost luată în temeiul art.15 şi al art. 19 din Legea nr.90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, precum şi în baza art. 22 din OUG nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale.

De asemenea, premierul l-a eliberat din funcţie şi pe Rareş Văduva din funcţia de subsecretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, acesta fiind avansat la funcţia de secretar de stat în cadrul Departamentului.

O altă decizie este eliberarea din funcţie a subsecretarului Nelu Zărnică din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Nicolae Gheorghe conducea DGIPI din noiembrie 2014, fiind numit de Guvernul Ponta. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite