UPDATE Bogdan Licu despre cazul Sorina: Fetiţa va putea părăsi ţara când va avea paşaport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Licu FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Bogdan Licu FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, a discutat cu procurorul de la Secţia Specială care a deschis ancheta în cazul adopţiei Sorinei despre motivele interzicerii părăsirii ţării de către fetiţă împreună cu famiia adoptivă. La final, Licu a anunţat că paşaportul Sorinei a fost reţinut pentru că existau indicii că acesta a fost obţinut „prin mijloace nu tocmai legale".

UPDATE Familia adoptivă a Sorinei nu are de gând să plece din tară cu fetiţa până nu se solutionează in instanţă solicitarea procurorului general referitoare la interdictia de a părăsi România împreună cu minora.

„Chiar si după eliberarea pasaportului, familia Sacarin nu va pleca din tara pana pe 18 iulie, pentru ca noi respectam legile si toate institutiile statului si dorim sa facem absolut totul in legalitate si cu buna credinta, asa cum am procedat si pana acum. Oricum si daca ne-ar fi eliberat maine, 16 iulie, pasaportul, dureaza ceva timp si eliberarea vizei de America", este reactia oficiala a familiei Sacarin.

UPDATE Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat că paşaportul fetiţei din Baia de Aramă a fost oprit de către un procuror al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie pentru că existau indicii că documentul ar fi fost obţinut "prin metode nu tocmai legale".

"Cu privire la paşaport, în momentul în care a fost retras paşaportul au existat anumite indicii că ar fi fost obţinut prin mijloace nu tocmai legale. Mai multe nu pot să vă spun. În momentul de faţă s-au rezolvat mai multe dintre aceste aspecte. În perioada următoare veţi vedea rezultatul. Nu a fost nimeni pus sub învinuire sub acest aspect, dar atunci au existat date şi indicii privind nereguli existente la momentul eliberării paşaportului", a explicat Licu.

El a spus că SIIJ avea competenţa, pentru că în acest dosar penal este vizat şi un magistrat.

Întrebat dacă fetiţa poate pleca cu familia adoptivă, deşi instanţa din Slatina a amânat luni pronunţarea, procurorul a explicat că sentinţa definitivă a rămas în vigoare după ce instanţa a respins solicitarea Ministerului Public de revizuire a sentinţei.

                                                                            **********************

„Voiam să fac acest lucru mai demult, dar având o sentinţă definitivă, m-am gândit să am o discuţie. Voi pune nişte întrebări vizavi de reţinerea paşaportului”, a declarat procurorul general interimar, la intrarea în sediul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), unde urmează să discute cu procurorul de caz, Mihaiela Iorga Moraru, şi cu conducerea unităţii de parchet.

Întrebat dacă reţinerea paşaportului nu ar fi o măsură abuzivă, Licu a spus că nu poate să răspundă la această întrebare pentru că nu a discutat cu procurorii secţiei.

„Vreau să aflu motivaţia pentru care i s-a reţinut paşaportul. Am venit eu aici pentru că ei sunt mai mulţi şi eu unul singur”, a precizat Licu.

”Niciodată nu am intervenit într-o anchetă şi am spus tot timpul că niciun procuror şef din această ţară nu are dreptul să ceară unui coleg, unui subordonat şi să-i indice ce să facă într-un dosar. În acelaşi timp, orice şef din ţara asta, pe aria lui de competenţă este obligat să ştie ce dosare sunt în lucru şi ce fac colegii”, a mai spus procurorul general interimar.

El a precizat că se aşteaptă la o deschidere din partea colegilor de la Secţia Specială.

Întrebat şi dacă nu a constatat o stângăcie a Ministerului Public în jurul cazului Sorina, Licu nu a vrut să comenteze, motivând că este o anchetă în curs.

Licu a ajuns la Secţia Specială în ziua în care Judecătoria Slatina era aşteptată să ia o decizie cu privire la cererea lui de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale pentru ca ca Sorina să nu plece, momentan, din ţară. Instanţa a mânat luarea unei decizii până pe 18 iulie.

„Acea cerere care se află pe rolul Judecătoriei Slatina nu urmăreşte altceva în plus faţă de ce am facut până acum, ci doar ca acel copil, Sorina, să beneficieze de o consiliere psihologică pe durata a trei lui, înainte de a pleca din ţară. Eu, ca procuror general şi ca om, aş fi foarte multumit dacă acel copil ar beneficia de asistenţă psihologică, consiliere psihologică care să aibă loc în România, într-o limbă pe care el o cunoaşte şi astfel, atunci când va pleca din ţară să fiu împăcat cu situaţia în care se află. Asta m-a interesat tot timpul, nu altceva, nu campanie. Interesul copilului. Sunt şi eu tată, sunt om şi nu puteam, repet, să stau să aştept”, a declarat Licu, pe 11 iulie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite