UPDATE Angajaţii Romatsa au încheiat greva de avertisment. Zborurile suspendate au fost reluate. Preşedintele CA al ROMATSA a demisionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe curse aeriene sunt afectate de grevă FOTO Adevărul
Mai multe curse aeriene sunt afectate de grevă FOTO Adevărul

Greva controlorilor de trafic aerian, care a început la ora 11.00 şi durează două ore, afectează nu mai puţin de 17 zboruri, dintre care 11 aterizări şi şase decolări, de pe Aeroportul Otopeni. Zborurile vizează destinaţii din mai multe ţări europene, dar şi câteva curse interne.

UPDATE Preşedintele CA al ROMATSA, Marcel Pârvu, a demisionat, a declarat miercuri directorul general al companiei, Ion Aurel Stanciu. Pârvu va rămâne însă în Consiliul de Administraţie ca simplu membru. Demisia lui Pârvu are loc în contextul grevei controlorilor de trafic aerian.

UPDATE Controlorii de trafic aerian au încheiat greva de avertisment de două ore, iar zborurile de pe Aeropoertul “Henri Coandă” Otopeni amânate au fost reluate, angajaţii Romatsa atenţionând că dacă nu va fi încheiat contractul colectiv de muncă, se va putea ajunge la grevă generală.

Angajaţii Romatsa au asigurat, între orele 11.00 şi 13.00, doar o treime din activitate, în cele două ore în care au fost în grevă de avertisment fiind amânate mai multe zboruri.
 

Contactat telefonic de Mediafax, liderul sindicatului ROMATSA, Gabriel Tudorache, a declarat că nu poate indica cu exacticate zborurile afectate întrucât acestea sunt stabilite la Bruxelles, doar companiile aeriene fiind informate în legătură cu anularea sau menţinerea curselor în acest interval.

Aceeaşi sursă a precizat că între orele 11.00 - 12.00 trebuie asigurate 33% din zboruri, iar în a doua oră de grevă a controlorilor de trafic peste jumătate.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Aeroportului Internaţional “Hernri Coandă”, în intervalul orar 11:00 - 13:00 sunt prevăzute, în total, 40 de zboruri, dintre care 22 aterizări şi 18 decolări.

”Dacă iniţial vorbeam de 40 de curse afectate, conform ultimelor informaţii primite de la ROMATSA, acestea au scăzut la 11 decolări şi 6 aterizări. Întârzierea cea mai mare, deocamdată, este de o oră şi 45 de minute. Oricum, este o cursă low-cost, nu vorbim de o cursă de conexiune. Avem o cursă Wizz Air pentru Londra anulată. Lista se actualizează constant şi poate suferi modificări în orice moment. Facem eforturi să limităm disconfortul pasagerilor, care n-au nicio vină în această situaţie, ca de altfel nici aeroportul, şi nici companiile aeriene. Am luat măsuri, am suplimentat personalul, am suplimentat turele, inclusiv pe platformă, astfel încât să facem faţă fără probleme. Nu ne-am mai confruntat până acum cu o astfel de grevă şi acesta este şi motivul pentru care am luat toate aceste măsuri”, a declarat pentru ”Adevărul” Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului ”Henri Coandă”. 

Greva de pe Aeroportul Otopeni este de avertisment

Controlorii de trafic aerian de la ROMATSA au intrat, miercuri, la ora 11.00, pentru două ore, în grevă de avertisment, fiind nemulţumiţi din cauza neîncheierii contractului colectiv de muncă.
Sindicatul Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR a anunţat în 9 iulie greva de avertisment, liderul sindical Gabriel Tudorache spunând că patronatul a refuzat, după aproximativ 80 de zile de negocieri, să mai continue negocierile pentru încheierea contractului colectiv de muncă.

“Reprezentanţii sindicali din toată ţara nu au mai avut posibilitatea să stea aici (la Bucureşti - n.r.) şi au fost nevoiţi să plece acasă şi în aceste condiţii nu mai e nicio şansă, nu mai există nicio cale de dialog, refuzând practic negocierile. Singura soluţie pe care o avem este aceasta, să declanşăm această grevă de avertisment, conform legii. Am ales acest lucru, deşi legea mă obligă să o anunţăm cu 48 de ore înainte, noi am făcut acest anunţ cu o săptămâna înainte, în speranţa că organele competente ale statului vor interveni şi vor găsi o cale să nu ajungem la acea grevă de avertisment”, declara atunci Gabriel Tudorache.

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) are în prezent 1.530 angajaţi. Între 2.500 - 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite