Un nou azil al groazei, descoperit în Prahova: pacienți cu râie, tacâmuri nespălate și mizerie VIDEO

0
Publicat:

Un nou azil al groazei a fost descoperit. De această dată, comisarii ANPC s-au deplasat la un centru pentru adulți cu dizabilități din județul Prahova. Printre neregulile constate de comisari se numără depuneri de praf și grăsime, paturi ruginite, saltele și perne pătate și tacâmuri nespălate, conform Digi24.

Peste 90 de persoane sunt cazate în condiții insalubre. Foto: Facebook/ Sebastian Hotca
Peste 90 de persoane sunt cazate în condiții insalubre. Foto: Facebook/ Sebastian Hotca

Pe lângă cele menționate mai sus, comisarii ANPC nu au putut inspecta unul dintre cele patru corpuri ale Centrului din Călinești, întrucât pacienții suferă de râie. De asemenea, potrivit sursei citate, 20 cazuri de râie în acest azil au fost semnalate și în urmă cu mai bine de un an. 

Verificările, care au fost efectuate în urma apelului Prefecturii Prahova, au avut loc Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu dizabilități din Călineşti şi la Centrul de Asistenţă Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Cireşarii” din Ploieşti. 

Acţiunea a dus la constatarea unor abateri deosebit de grave, la Centrul din Călineşti, care au dus la sancţionarea şi dispunerea, de către comisarii CJPC Prahova, a următoarelor măsuri: amenzi contraventionale în valoare totală de 35.000 lei şi oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor constatate în spaţiile de cazare (Corpurile A, B, C, Centrul deţinând în total 4 corpuri de clădire), precum şi în blocul alimentar din Corpul A”, a transmis ANPC. 

„Cu ce au greșit acești oameni?!”

În Centrul din Călinești erau cazate 93 de persoane. Comisarii de la ANPC nu au putut efectua verificări în Corpul D al azilului, întrucât acolo erau ținuți pacienții cu râie. 

Cel care a coordonat operațiunea de control în Prahova, vicepreşedintele ANPC Sebastian Hotca, a făcut publice joi, 21 martie, imagini din azilul de la Călinești, afirmând că „unii administratori nu au învățat nimic din trecut”. 

Mă întreb retoric, cu ce au greșit acești oameni și de ce sunt ținuți în astfel de condiții inumane ?! 

Așa cum am mai spus-o, măsurile de oprire a activității, dispuse de comisarii ANPC în astfel de situații, cum este și cazul de la Călinești, Prahova, au scopul de a proteja și de a respecta drepturile beneficiarilor cazați în aceste centre, și de a pune punct unor astfel de practici”, se arată în postarea publicată pe Facebook. 

În plus, în timpul verificărilor au fost descoperite „condiţii insalubre în spaţiile de cazare a beneficiarilor: paturi metalice ruginite, lipsa huselor de protecţie pentru perne şi saltele, pereţi exfoliaţi cu urme masive de igrasie, saltele şi perne pătate, aşternuturi neigienizate, calorifere ruginite, cu resturi de ambalaje şi praf masiv, lipsa plăcilor de faianţă pe holuri, paviment neigienizat, tavanul cu exfolieri şi urme de infiltraţii”, dar şi „condiţii igienico-sanitare improprii în spaţiul de depozitare a alimentelor situat în afara incintei Centrului: scara de acces deteriorată (cu plăci gresie desprinse), paviment neigienizat, folosirea unor agregate frigorifice cu urme de rugină, a unor rafturi de depozitare a alimentelor deteriorate fără o igienizare corespunzătoare, cu strat grosier de praf şi resturi alimentare, cu pereţi neigienizaţi, cu infiltraţii, în acest spaţiu fiind depozitate şi alte obiecte precum: anvelope auto şi recipiente din material plastic”. 

În cazul Centrului de Asistență Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Cireşarii” din Ploieşti, comisarii ANPC au aplicat un avertisment, fiind necesare puține îmbunătățiri, precum afișarea meniului și a ingredientelor produselor alimentare oferite celor cazați. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite