Un milion de carduri naţionale de sănătate, emise după 1 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 1 ianuarie 2013, ar putea fi elaborate un milion de carduri naţionale de sănătate pe lună, iar pensionarii ar putea folosi aceste carduri şi pentru validarea călătoriilor pe mijloacele de transport în comun.

Aşa a declarat ieri Marius Filip, medicul-şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Health Reform. „Primele carduri au fost elaborate în cadrul proiectului pilot care a început la Arad. Este vorba despre aproximativ 300 de bucăţi. Un al doilea pilot, pentru care vor fi elaborate aproximativ 100.000 de carduri, va fi utilizat în centrele de dializă, iar dacă sistemul funcţionează bine, după 1 ianuarie 2013 va începe elaborarea a un milion de carduri pe lună‟, a spus Filip.

Distribuirea primului milion de carduri naţionale de sănătate era anunţată pentru septembrie, cu o întârziere de cinci ani.

Medicul şef al CNAS a precizat că funcţionarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) şi a celui privind Prescripţia Electronică (SIPE) a fost reluată ieri dimineaţă, după ce aceasta a fost oprită în 22 noiembrie, de la ora 18.00, pentru pregătirea introducerii cardului naţional de sănătate.

În ce priveşte reţetele electronice, Marius Filip a spus că de la 1 iulie şi până în 21 noiembrie au fost prescrise 4.079.987 de tratamente în sistem online, de către 10.528 de medici.

Cardul naţional de sănătate, valabil cinci ani, va fi testat mai întâi în judeţul Arad, urmând ca, în funcţie de rezultate, să fie introdus, din 2013, la nivel naţional. Valoarea acestuia este de doi euro, banii fiind plătiţi de Ministerul Sănătăţii.

Medicul de familie este cel care va inscripţiona şi va activa pe cip datele medicale pentru care pacientul îşi dă acordul. Tot pe cip se va putea trece şi numărul de contact al unei persoane apropiate pacientului, pentru cazurile de urgenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite