Un congresman american susţine ridicarea vizelor pentru români în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Lipinski
Dan Lipinski

Congresmanul democrat Dan Lipinski din Illinois a declarat că sprijină ridicarea regimului de vize pentru români, spunând că programul Visa Waiver, care le-ar permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, ar spori cooperarea în domeniul securităţii şi ar îmbunătăţi relaţiile comerciale şi economice.

Redăm mesajul integral transmis de Dan Lipinski:

„De la Revoluţia din 1989, care a pus capăt dominaţiei autoritare comuniste, România a devenit un aliat ferm al Statelor Unite. După aderarea ţării la NATO în 2004, România a devenit un adevărat partener de securitate, unul dintre cei mai mari contribuabili la lupta din Afganistan, a primit forţele americane să staţioneze în Marea Neagră şi găzduieşte comandamentul brigaăzii multinaţionale a NATO.

În ciuda acestui sprijin puternic pe care îl acordă Statelor Unite şi apărării Europei, România este unul dintre puţinele aliaţi democraţi care nu se află încă în programul Visa Waiver şi cred că asta ar trebui să se schimbe. Includerea României în programul Visa Waiver ar spori cooperarea în domeniul securităţii, ar îmbunătăţi relaţiile comerciale şi economice şi ar stimula turismul.

Standardele de securitate ale programului includ schimbul de informaţii cu Statele Unite privind securitatea şi raportarea în timp util a furtului sau pierderii paşapoartelor. Ţările participante sunt, de asemenea, obligate să menţină un nivel sporit de combatere a terorismului şi standarde ridicate de control al frontierelor şi al documentelor. România şi-a demonstrat angajamentul faţă de Statele Unite şi NATO. Şi noi ar trebui să demonstrăm angajamentul nostru faţă de relaţia bilaterală, prin includerea României în Programul Visa Waiver“, a transmis congresmenul. 

La începutul anului, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, declara că nu este foarte optimist cu privire la şansele României de a deveni parte a programului Visa Waiver în 2016.

„Legea americană cere ca participanţii la programul Visa Waiver să aibă o rată de refuz nu mai mare de 3%. Ultimele statistici cu rata de refuz în cazul României, publicate acum mai bine de un an, arată că, deşi evoluţia era în direcţia bună, rata de refuz era încă în mod considerabil mai mare de 3% şi, de aceea, România nu se califică încă pentru acest program“, spunea Hans Klemm.

Visa Waiver Program (VWP) permite resortisanţilor din anumite ţări să călătorească în Statele Unite în scopuri turistice sau de afaceri  pe o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a fi nevoiţi să obţină o viză.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite