Tudorel Toader, prima reacţie după raportul Comisiei de la Veneţia: Ministerul şi-a făcut datoria, Parlamentul a dezbătut şi hotărât

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader Inquam Photos / George Calin
Tudorel Toader Inquam Photos / George Calin

Tudorel Toader, ministrul Justiţie, a avut sâmbătă o primă reacţie la raportul preliminar publicat ieri de Comisia de la Veneţia, raport ce critică în termeni duri modificările legislative aduse legilor justiţiei. Ministrul a scris că a solicitat opinia Comisiei dar că Parlamentul „a dezbătut şi adoptat” forma actuală a acestor modificări.

„Simple precizari referitoare la elaborarea legilor justitiei !

Ministerul justitiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justitiei. Concomitent, pe un numar de 18 pagini, ministerul justitiei a elaborat si proiectul de solicitare a opiniei Comisiei de la Venetia. Pe data de 25 octombrie 2017, in cadrul Comisiei speciale a Parlamentului am prezentat cele doua documente. Ulterior, au fost promovate trei initiative parlamentare de modificare a legilor justitiei, care au fost dezbatute si adoptate”, a scris ministrul Tudorel Toader pe contul său de Facebook.

Comisia de la Veneţia a emis vineri un prim raport privid modificările aduse Legilor Justiţiei şi a transmis, odată cu analiza, o serie de recomandări. Forumul internaţional contrazice, astfel, juriştii din Comisia Iordache şi susţine că rolul preşedintelui şi al Consiliului Superior al Magistraturii ar trebui păstrat în procesul de numire şi de revocare al procurorilor şefi. 

Experţii Comisiei de la Veneţia consideră şi că aceste legi ar „submina probabil" independenţa judecătorilor şi procurorilor români, dar şi încrederea publicului în sistemul judiciar.

Printre principalele solicitări ale Comisiei de la Veneţia se numără: 

Reconsiderarea sistemului de numire şi de demitere a procurorilor de rang înalt, menţinând rolul preşedintelui României şi al CSM activ, cu scopul de a asigura condiţii neutre şi o procedură în care influenţa ministrului Justiţiei să fie echilibrată

Abrogarea restricţiei impuse procurorilor şi judecătorilor în ceea ce priveşte libertatea de exprimare

Reexaminarea prevederilor privind revocarea membrilor CSM

Abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraţilor. Reamintim că propunerea PSD ar duce la depopularea masivă a instanţelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte şi Curţile de Apel

Abrogarea sau definirea mai clară a prevederilor care permit procurorilor superiori ierarhic să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile date de procurori care fac dosare

Reconsiderarea înfiinţării unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor. Recursul la procurori specializaţi, combinat cu măsuri eficiente de prevenţie, este alternativa de dorit.

„România riscă excluderea din Consiliul Europei”

Dragoş Călin, copreşedinte al Forumului Judecătorilor din România, susţine că România nu-şi poate permite să nu ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, care a criticat modificările aduse legilor justiţiei. ”În situaţia în care se va trece peste ele, nu se va respecta, soluţia este una singură: România nu mai este un stat de drept şi România va fi probabil exclusă din Consiliul Europei. Eu sper ca acest aviz să ajute autorităţile române să înţeleagă pericolele pe care adoptarea acestor legi îl suscită cu privire la independenţa magistratilor. Inclusiv ministrul justiţiei, Tudorel Toader, şi dl Iordache tot cereau aspecte care să demonstreze afectarea independenţei magistraţilor. Domnilor, citiţi acest aviz al comisiei. Sunt 30 de pagini care explică negru pe alb ce lucruri aţi greşit şi ce trebuie să îndreptaţi”, a declarat Dragoş Călin pentru Digi24.ro.

Şi judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM, afirmă că România riscă excluderea din Consiliul Europei, dacă nu va respecta recomandările Comisiei de la Veneţia, în privinţa modificărilor adise la legile justiţiei. „„Riscăm un singur lucru, care este cel mai drastic: excluderea din cadrul Consiliului Europei, adică din rândul celor 47 de state membre.  Bănuiesc că nimeni nu va risca o astfel de poziţie”, a declarat magistratul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite