Titi Aur, despre accidentele produse la viteze mici: „Dacă nu ești atent, poţi să îţi rupi gâtul”

0
Publicat:

Mulți șoferi consideră că la un accident produs la viteză mică nu poți fi rănit grav. Fostul campion de raliuri Titi Aur spune însă că poți fi afectat foarte grav, dacă nu ții cont de câteva recomandări simple.

Titi Aur atrage atenția asupra unor lucruri simple la volan FOTO Adevărul
Titi Aur atrage atenția asupra unor lucruri simple la volan FOTO Adevărul

Gradul de accidentare, a spus expertul în conducere defensivă într-o emisiune la DC News, depinde de mai mulți factori, printre care tipul de mașină în care ne aflăm, poziția la volan, cum sunt airbag-urile, centura de siguranță, dar și dacă autoturismul posedă diverse sisteme care te pot proteja.

Vă dau un exemplu. Dacă stau foarte aproape de volan, airbag-ul mă loveşte în plin în faţă, poate să îmi rupă şi gâtul. Sau am copilul în picioare între scaune şi la o frână mai puternică se duce şi dă cu capul în bord. 

Dacă nu ştiu să folosesc interiorul maşinii corect, de la cum stau la volan, cum îmi pun centura de siguranţă... Şi vă mai dau un exemplu. Pasagerul din dreapta care îşi pune centura de siguranţă, dar este mai mic de statură şi îi vine centura peste gât. La o frână, poate să îşi rupă gâtul sau să aibă probleme cu respiraţia. 

Nu înseamnă că dacă impactul este la viteză mică nu este periculos. Dar dacă am măsurile de siguranţă corecte în maşină, şi eu stau în poziţia corectă la volan, probabilitatea de vătămare este mai mică, dar nu dispare complet", a explicat fostul campion de raliuri.

„Dacă nu eşti atent şi maşina pleacă în faţă...”

De asemenea, pentru a-i convinge pe șoferi că la viteză mică poți fi accidentat grav, Aur a dat un exemplu.

Tetiera neridicată la nivelul creştetului capului, ci la nivelul umerilor. Vine cineva din spate şi mă loveşte cu 20 km/h. Dacă cineva îşi imaginează că e impact minor, nu e. Mai ales dacă nu eşti atent şi maşina pleacă în faţă, poţi să îţi rupi gâtul. Dacă tetiera este corect reglată, la creştetul capului, atunci capul se va opri în tetieră în astfel de situaţii. Va fi un impact, nu va fi plăcut, sunt sperieturi, înjurături, dar nu îţi rupi nimic. Şi asta se poate întâmpla mai ales cu pasagerii din spate. Dacă şoferul mai poate vedea în oglindă, anticipează, ceva, cel din spate nu vede nimic. Deci da, răspunsul este că la viteză mică poţi fi accidentat grav", a declarat Titi Aur. 

Fostul campion de raliuri a mai precizat și cine are de suferit cel mai mult în cazul unei accident.

Cel mai grav accidentat dintr-o maşină este cel care doarme sau care citeşte. Pentru că nu anticipează, nu se încordează. Şi vorbim de impact la 20, 30, 40 km/h, nu de impact la viteze mari.  Deci da, poţi fi accident grav la viteză mică dacă nu respecţi nişte reguli banale", a spus Titi Aur. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite