The Huffington Post: ministrul Corlăţean loveşte în politicienii xenofobi şi populişti din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe Titus Corlăţean FOTO Mediafax
Ministrul de Externe Titus Corlăţean FOTO Mediafax

Într-un material publicat pe site-ul “The Huffington Post”, jurnaliştii britanici prezintă declaraţiile făcute de ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, în cursul unei vizite oficiale efectuate în Regatul Unit.

Potrivit autorilor, afirmaţiile făcute de şeful diplomaţiei române ar reprezenta “un atac voalat la adresa UKIP (n.r.: U.K. Independence Party)”, formaţiune care s-a remarcat, printre altele, printr-un discurs acid la adresa imigranţilor români şi bulgari, informează site-ul huffingtonpost.co.uk.

În cursul vizitei sale oficiale, Corlăţean a denunţat atacurile îndreptate în direcţia României, ai cărei cetăţeni sunt „prizonieri ai dezbaterilor naţionale care continuă într-o ţară diferită, pe tema infracţiunilor, a situaţiei economice, a şomajului. E simplu să câştigi voturi printr-o politică xenofobă“, a declarat ministrul român de Externe. De asemenea, a acuzat politicienii din Marea Britanie că ar dovedi lipsă de profesionalism şi a susţinut că sunt “xenofobi şi populişti”.

Principala sa dezamăgire, a mai spus Corlăţean, a fost însă legată de modul în care presa a prezentat întreaga situaţie.

„Nu vreau să spun că sunt foarte dezamăgit. Nu sunt aici să critic presa britanică, dar, din partea Marii Britanii, nu mă aşteptam la aşa ceva“, a mai spus el.

Dincolo de critici, Corlăţean a ţinut, totuşi, să precizeze că britanicii sunt oricând bineveniţi în România.

„Există oportunităţi de afaceri importante şi profitabile în ţara mea. Vrem să încurajăm nu doar investiţiile britanice, ci şi oamenii obişnuiţi. Anul trecut, în presa din România, s-a organizat o campanie prin care imigranţii britanici erau invitaţi în România“, a mai arătat Titus Corlăţean.

Pentru români,  a mai precizat acesta, Europa ar fi de neconceput fără Marea Britanie.

„E dificil să-ţi imaginezi Europa fără istoria celui de-al Doilea Război Mondial, fără Regatul Unit. Românii sunt foarte proeuropeni. Am avut acea perioadă neagră de jumătate de secol, lăsaţi de cealaltă parte a zidului, o perioadă traumatizantă. Este, aşadar, important pentru noi să fim din nou în sânul familiei. O Europă unită înseamnă, pentru noi, Marea Britanie“, a declarat el.

Aceste voci care se declară în favoarea Europei Unite trebuie, totuşi, să se facă auzite, a insistat Corlăţean şi să prezinte în special beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană.

„Beneficiile sunt mult mai importante decât riscurile menţionate de politicienii xenofobi şi populişti din Marea Britanie, cu privire la aşa-zisa imigraţie. Altfel… vor fi consecinţe economice şi politice negative pentru Regatul Unit“, a explicat ministrul român de Externe.

Declaraţiile sale au făcut referire mai ales la poziţia unor politicieni precum Nigel Farage, potrivit căruia sute de mii de români vor dori să se îndrepte către Marea Britanie, odată cu ridicarea restricţiilor pentru imigranţi, în 2014.

În opinia lui Corlăţean, însă, un astfel de scenariu este nerealist.

„Românii care au vrut să plece, au plecat înainte de integrarea în UE. Dacă au vrut să plece, au făcut-o deja. Au mers în Italia, Spania, suntem latini, este mai simplu să ne integrăm. Asta e realitatea. Nu ne aşteptăm să fie o creştere a numărului de români care părăsesc ţara, după 1 ianuarie“, a mai spus şeful diplomaţiei române.

In ce priveşte infracţiunile atribuite cetăţenilor români, el şi-a exprimat neîncrederea cu privire la informaţiile care circulă în mass-media şi a dorit să facă o distincţie clară între romi şi români, mai precizează site-ul britanic.

“Nu toţi romii sunt români”, a spus el şi a insistat că “avem, în România, oameni educaţi şi muncitori”.

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a discutat cu omologul său britanic, William Hague, convorbiri care au fost bine primite în Marea Britanie,  potrivit oficialilor din Regat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite