Corlăţean: 40.000 de copii au apelat la beneficii sociale în Marea Britanie în 2012, însă doar 324 sunt români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a precizat că există o discrepanţă între declaraţiile unor politicieni britanici privind accesul românilor la beneficiile sociale din Marea Britanie avân în vedere că, în 2012, doar 324 de copii români au cerut ajutoare, dintr-un total de 40.000 de copii de imigranţi, adică mai puţin de 1%.

În cadrul vizitei de lucru efectuate la Londra, joi şi vineri, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a discutat, printre altele, cu omologul britanic, William Hague, problema "abuzurilor" la dreptul la libera circulaţie în UE.

"Trebuie să privim cu atenţie şi reglementările europene, dar şi cele naţionale din state membre, spunând un lucru foarte clar: cei care stau mai mult de trei luni pe teritoriul unui stat membru trebuie să demonstreze după aceea că au o sursă de venit legală, că au un loc de muncă, îşi plătesc taxele şi impozitele. Or, astfel de situaţii de încălcare a legislaţiei europene din păcate există. Era firesc ca politic să reafirmăm faptul că vom coopera din acest punct de vedere", a declarat Titus Corlăţean pentru Mediafax.

Totodată, va continua cooperarea şi pentru combaterea aspectelor de infracţionalitate. În acest sens, România a trimis recent, în cadrul unei misiuni cu sprijin european, "un număr suplimentar de poliţişti care acţionează operativ împreună cu poliţiştii britanici".

Referitor la temerile britanicilor privind un aflux de români după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, la 1 ianuarie 2014, ministrul Afacerilor Externe a subliniat faptul că le-a explicat interlocutorilor săi că nu există date care "să ateste că va fi o schimbare fundamentală a prezenţei româneşti în Marea Britanie".

70% dintre românii din Regat au între 18-35 de ani

Şeful diplomaţiei române a respins, de asemenea, o serie de afirmaţii privind accesul românilor la beneficiile sistemului de asigurări sociale din Marea Britanie.

"Unii politicieni şi mass-media vorbesc adesea despre beneficiile sociale şi abuzuri. Le-am dat mai multe exemple, unul chiar din studii britanice. Astfel, marea majoritate a comunităţii româneşti din Marea Britanie este tânără, mai mult de 70% sunt între 18 şi 35 de ani, iar solicitările de beneficii sociale sunt extrem de limitate. Anul trecut au fost puţin peste 40.000 de copii care au solicitat un astfel de sprijin social, provenind din toate statele membre ale UE, plus Norvegia şi Elveţia. Din cei peste 40.000 de copii numai 324 au fost copii români, adică 0,8%. Este o discrepanţă între ceea ce apare în dezbaterea publică şi realitate", a spus Corlăţean.

Includerea în declaraţia comună a miniştrilor Titus Corlăţean şi William Hague a "contribuţiei pozitive" pe care marea majoritate a românilor din Marea Britanie o are în societatea britanică şi în dezvoltarea economiei britanice reprezintă "o reparaţie morală la adresa românilor", atât a celor "cu pregătire deosebită", cât şi a celor care au avut, printre altele, "o contribuţie esenţială la succesul Jocurilor Olimpice de la Londra, 40% din muncitorii care au lucrat la satul olimpic de la Londra fiind români". "Toţi aceşti oameni s-au integrat, muncesc, îşi plătesc taxele, impozitele şi merită respectul, inclusiv din partea anumitor politicieni", a spus Titus Corlăţean.

Totodată, ministrul de Externe a subliniat faptul că relaţiile româno-britanice înseamnă "mult mai mult decât atât de discutata temă a imigranţilor în presa britanică şi în mediul politic intern britanic", cele două ţări având "poziţii comune sau similare pe foarte multe dosare importante, şi europene, şi internaţionale", precum piaţa unică digitală, zona Balcanilor, Parteneriatul Estic, evenimentele din Siria sau situaţia din Orientul Mijlociu.


Mai multe pe această temă

Vieţile românilor din Marea Britanie, ruinate de retorica înşelătoare, spune ambasadorul Ion Jinga

Vieţile şi reputaţia românilor muncitori din Marea Britanie sunt ruinate de statistici înşelătoare şi de retorica „sperietoare" folosită intens, de la mass-media la politicieni, susţine ambasadorul român la Londra, pe blogul său de pe Huffington Post. Ambasadorul român la Londra se implică activ în combaterea imaginii negative promovate de anumite facţiuni politice sau mediatice din Regat, faţă de românii din Marea Britanie.

Ambasadorul Ion Jinga: „Vina de a fi român în Marea Britanie“

Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, a scris pentru ziarul britanic „The Telegraph” despre problemele zilnice cu care se confruntă imigranţii români stabiliţi în Marea Britanie, contribuabili la economia ţării şi care se remarcă prin profesionalismul muncii lor. Însă nimic nu pare să mai fie o garanţie în faţa atitudinii discriminatorii care s-a sedimentat în ultimul timp în conştiinţa colectivă a britanicilor.

O româncă stabilită în Marea Britanie, pentru „The Guardian“: „Suntem un popor cinstit, nu vă lăsaţi păcăliţi“

Alexandra Jones, o tânără născută în România, dar care a emigrat în Marea Britanie la vârsta de 5 ani, a publicat un articol în secţiunea de comentarii a cotidianului „The Guardian“, în care vorbeşte despre ţara sa natală şi îi îndeamnă pe britanici să nu se lase „păcăliţi“ de discursul agresiv la adresa poporului român.

„Daily Mail“: „Britanicii, sponsorii cerşetorilor - romii trimişi în România au revenit pe străzile din Londra“

Tabloidul britanic „Daily Mail“ critică, într-un articol publicat duminică, situaţia cerşetorilor de pe străzile Londrei. „Cerşetorilor români cărora li s-au oferit bilete spre casă în luna iulie au revenit deja pe străzile din Londra“, se arată în material.

Guvernul bulgar: „Marea Britanie are nevoie de imigranţi pentru că localnicii sunt leneşi”

Executivul de la Sofia a transmis o adresă oficială către Londra în care insistă că ipoteza conform căreia bulgarii merg în Marea Britanie pentru a beneficia de ajutoarele sociale de acolo este un mit  şi că imigranţii est-eusropeni sunt esenţiali pentru sectorul agricol britanic pentru că „localnicii sunt leneşi”.

Marea Britanie susţine că nu va limita în niciun fel accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii de anul viitor

Londra nu va limita în niciun fel drepturile cetăţenilor români şi bulgari de a munci în Marea Britanie, potrivit unui anunţ transmis de ambasada britanică din Sofia în contextul eliminării restricţiilor pe piaţa muncii începând din 1 ianuarie 2014, relatează presa bulgară.

Peste 21.000 de români şi bulgari rămân fără locuri de muncă în Marea Britanie din decembrie

Ministerul britanic de Interne a decis închiderea unui program de recrutare a muncitorilor sezonieri est-europeni, în principal români şi bulgari, în agricultură, decizia fiind contestată de asociaţiile fermierilor, care avertizează că preţurile la legume şi fructe vor creşte, scrie The Guardian.

Ambasadorul României la Londra: între 15.000- 25.000 români vor merge în Marea Britanie din 2014

Ion Jinga, Ambasadorul României la Londra, a informat marţi Parlamentul britanic cã estimările vehiculate de presa britanică privind numărul românilor şi bulgarilor care ar urma să vină în Marea Britanie începând din 2014 sunt exagerate.

Ambasadorul Ion Jinga: Rata de criminalitate a britanicilor e mai mare decât a românilor din Regatul Unit

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, afirmă, într-un drept la replică către Daily Express, că statisticile Poliţiei Metropolitane indică o infracţionalitate în rândul locuitorilor britanici de 9,16%, fiind mai mare decât procentul de 7,9% aferent românilor din Regatul Unit.

VIDEO Ambasadorul României la Londra, criticat de internauţi pentru engleza chinuită în care a explicat scandalul cărnii de cal la CNN

Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, a explicat, într-o intervenţie la CNN criticată de internauţi pentru engleza „chinuită“ a diplomatului, contextul scandalului cărnii de cal. Jinga a declarat că Romania nu poate fi învinovăţită în acest caz  şi că abatoarele româneşte respectă regulile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite