Teodor Meleşcanu, cercetat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului pentru că ar fi minţit diplomaţii străini în decembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat marţi că s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările şi condiţiile în care Teodor Meleşcanu a participat, în decembrie 1989, la dezinformarea şi diversiunea regimului comunist, inducându-i în eroare pe reprezentanţii diplomatici cu privire la reprimarea sângeroasă a Revoluţiei de la Timişoara.

Meleşcanu ar fi avut acest comportanment solidar cu regimul comunist de la Bucureşti la o reunine a OSCE de la Viena, pe 19 decembrie 1989, unde a participat în calitate de reprezentant al delegaţiei române.

În urmă cu o săptămână, Teodor Meleşcanu declara referitor al acest episod faptul că nu avea informaţiile necesare cu privire la evenimentele din Timişoara la timpul vizitei sale în Viena.

„Având în vedere informaţiile apărute în presă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările şi condiţiile în care domnul Meleşcanu Teodor Viorel a acţionat, ca reprezentant al delegaţiei române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, în contextul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii de către autorităţile regimului comunist în timpul evenimentelor de la Timişoara, soldate cu numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi rănirea gravă a multor persoane.

Potrivit telegramelor diplomatice, Meleşcanu Teodor Viorel ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea şi diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor diplomatici prezenţi la eveniment cu privire la crimele şi abuzurile săvârşite la Timişoara, plasând infracţiunile comise de reprezentanţii comunişti în categoria „zvonurilor colportate în scopuri duşmănoase” şi a „ştirilor de presă neconfirmate”. Analizând faptele cu posibile consecinţe penale săvârşite de domnul Meleşcanu Teodor Viorel, IICCMER a declanşat procedura de investigaţie specifică.

În cauză au fost dispuse cercetări ale documentelor de arhivă şi identificare de martori, urmând a fi administrate probe şi derulate alte activităţi specifice activităţii de investigaţii a IICCMER”, se arată într-un comunicat de presă trimis de institutut.

Potrivit sursei citate, în cazul în care vor fi identificate indicii concrete privind săvârşirea unor fapte de natură penală, „IICCMER poate notifica organele competente, urmând să transmită Ministerului Public toate datele şi probele rezultate în urma cercetărilor”.

Potrivit Libertatea, un nou document diplomatic, scris de ambasadorul canadian la Viena pe 19 decembrie 1989, arată cum Teodor Meleşcanu a catalogat drept „zvonuri şi relatări de presă nefondate” informaţiile despre cum armata a deschis focul asupra oamenilor la Timişoara. Prima oară acest lucru a fost scos la iveală de o telegramă transmisă de ambasadorul american, publicată de Libertatea şi negată de actualul şef al Senatului.

Teodor Meleşcanu a fost, începând cu 1966, angajat al Ministerului Afacerilor Externe, ajungând la gradul de ambasador. Înainte de 1989, Meleşcanu a activat în cadrul Misiunii Permanente a României de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite.   

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite