Taxele şi bursele universitare din străinătate la târgul "World Education"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60 de instituţii de învăţământ din Europa vor participa în weekendul 2-3 martie şi 8-9 martie la cea de-a 12-a ediţie a târgului "Săptămâna Educaţiei în Străinătate", organizat de "World Education" la Hotel Hilton din Bucureşti. Târgul va ajunge, pe 7 martie, şi în Constanţa, la Hotel IBIS.

Târgul ”World Education” din weekendul 2-3 martie este dedicat studenţilor şi vor participa universităţi din Marea Britanie, Franţa, Olanda, Ţările Scandinave, Germania, sau Statele Unite.

Instituţiile îşi vor prezenta ofertele de studii de licenţă sau masterat pentru tinerii români. 

În weekendul 7-8 martie va avea loc târgul cu ofertele colegiilor de elită din Marea Britanie, Elveţia şi Germania pentru elevii români. Cine doreşte să viziteze târgul se poate înscrie online pe site-ul oficial al târgului.

"On the spot admission" pentru studenţii români

Evenimentul va oferi o a doua şansă pentru cei interesaţi să studieze în Marea Britanie, unde în mod oficial sesiunea de aplicaţii s-a încheiat pe 15 ianuarie. Lucrul acesta va fi posibil prin procedura "on spot admission" (înscriere pe loc), pe care universităţile britanice o vor aplica în zilele de târg printr-un interviu de 15 minute, susţin organizatorii.

Candidaţii care trec cu bine de interviu vor primi o scrisoare de admitere condiţională. Ei vor fi admişi automat abia după ce prezintă diploma de Bac sau de licenţă şi rezultatul testului de limbă străină.

Burse pentru premianţi

Studenţii români pot beneficia şi de burse la universităţile străine. Universitatea Bradford din Marea Britanie, spre exemplu, oferă burse în valoare de 3.500 de lire sterline pentru studenţii foarte buni care provin din Marea Britanie sau din ţări membre ale Uniunii Europene.

"Politicile universităţilor din Marea Britanie sunt neschimbate şi nu sunt afectate de controversele apărute în Anglia cu privire la problema emigrării şi permisele pentru dreptul la muncă pentru cetăţenii români şi bulgari", a spus Svetlan Danev, reprezentantul firmei de consultanţă educaţională "Integral Group", care coordonează proiectul World Education în România, Bulgaria şi Albania.

De asemenea, Universităţile Groningen şi Maastricht vor fi prezente pentru prima dată la târgul "World Education", iar cei din urmă au anunţat săptămâna trecută că acceptă, înceoând din acest an, studenţi români pe baza diplomei de Bac, a explicat Danev.

Acesta a adăugat că tinerii români preferă să studieze trei arii: afaceri şi administraţie, computer science şi media şi inginerie şi tehnologie. 

Taxe de studiu diferite în Europa

Danev susţine că taxele universitare anuale în Marea Britanie oscilează între 4.000 şi 15.000 de euro, în Olanda ajung la aproximativ 1.800 de euro, iar în Danemarca şi Suedia nu sunt taxe de studiu, însă în Suedia cheltuielile lunare de întreţinere sunt în medie de 900 euro.

În Franţa, taxele de studii pentru licenţă sunt de 180 de euro pe an şi pentru maste - 250 de euro, în condiţiile în care statul francez susţine financiar fiecare student cu 14.000 de euro, dar cheltuielile de întretinere sunt de 500 - 1.000 de euro pe lună, a mai declarat consultantul.

Peste 4.600 de studenţi români învaţă în Marea Britanie

Potrivit reprezentanţilor "World Education", care citează date de la Agenţia pentru Statistici din Învăţământul Superior din Marea Britanie, în momentul de faţă, în Regatul Unit se află 4.625 de studenţi români şi se estimează că la anul vor fi mai mult de 5.500.

De asemenea, a mai declarat Svetlan Danev, datele UCAS (platforma de înscriere la universităţile britanice) arată că nu există o descreştere foarte mare a numărului de studenţi străini care aplică la universităţile din Regatul Unit.

Dintre aceştia, numărul de solicitanţi români a scăzut cu 4,4% pentru anul 2013-2014, fiind înregistraţi până acum 2.112 aplicanţi, faţă de 2.210 de anul trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite